ΠΡΟΑΓΓΕΛΟΣ ΔΙΑΖΥΓΙΟΥ ΟΙ ΓΑΜΟΙ “ΜΕ ΚΡΥΑ ΚΑΡΔΙΑ”!

Οι γυναίκες που διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις για τον γάμο που ετοιμάζονται να κάνουν, διατρέχουν πολύ αυξημένες πιθανότητες να πάρουν διαζύγιο μέσα στην πρώτη τετραετία, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Αυξημένος είναι ο κίνδυνος και στους άντρες που παντρεύονται με «κρύα καρδιά», αλλά οι αμφιβολίες των γυναικών είναι πολύ πιο ισχυρός προάγγελος διαζυγίου. Η μελέτη βασίσθηκε σε 232 νεόνυμφα ζευγάρια από το Λος Άντζελες, που απάντησαν σε ερωτηματολόγια τα οποία μεταξύ άλλων αφορούσαν το πόσο σίγουρα ένιωθαν για την απόφασή τους να παντρευτούν.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA), επικοινωνούσαν μαζί τους ανά εξάμηνο, επί τέσσερα χρόνια, για να καταγράφουν την εξέλιξη του γάμου τους. Κατά την πρώτη συνάντησή τους με τους ερευνητές, το 47% των ανδρών και το 38% των γυναικών είπαν πως ένιωθαν αβεβαιότητα ή είχαν πολλές επιφυλάξεις για τον επικείμενο γάμο τους.

Αν και οι απαντήσεις αυτές έδειξαν πως οι άντρες ήταν πολύ συχνότερα αβέβαιοι απ’ ό,τι οι γυναίκες, οι επιφυλάξεις των γυναικών ήταν αυτές που αποτελούσαν κύριο προάγγελο αποτυχίας του γάμου. Στην πραγματικότητα, το 19% των γυναικών που είχαν εκφράσει επιφυλάξεις πριν από τον γάμο, είχαν πάρει διαζύγιο τέσσερα χρόνια αργότερα – ένα ποσοστό το οποίο μεταξύ εκείνων που ένιωθαν απολύτως βέβαιες για την επιλογή τους ήταν μόλις 8%.

Για τους άντρες, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 14% για όσους είχαν προγαμιαίες επιφυλάξεις και 9% για όσους δεν είχαν.

Στο 36% των ζευγαριών, κανένας από τους δύο συζύγους δεν είχε αμφιβολίες πριν από τον γάμο. Από αυτά τα ζευγάρια, μόλις το 6% χώρισαν μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Από τα ζευγάρια όπου και οι δύο σύντροφοι είχαν επιφυλάξεις πριν από το γάμο, χώρισε τελικά το 20%, ενώ από εκείνα στα οποία ο σύζυγος δεν ήταν σίγουρος χώρισε το 10%.

Από εκείνα, όμως, στα οποία η σύζυγος δεν πετούσε απ’ τη χαρά της που θα παντρευόταν, χώρισε το 18%.

«Ο κόσμος πιστεύει πως είναι φυσικό να έχει κάποιος αμφιβολίες πριν παντρευτεί και ότι αυτές θα του περάσουν μετά το γάμο», λέει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζάστιν Λάβνερ.

«Ανακαλύψαμε πως ναι μεν είναι πολύ συχνές οι αμφιβολίες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα περάσουν.

»Οι νεόνυμφες γυναίκες οι οποίες είχαν αμφιβολίες για τον επικείμενο γάμο τους, είχαν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάρουν τελικά διαζύγιο, σε σύγκριση με όσες δεν είχαν καμία αμφιβολία γι’ αυτό που ετοιμάζονταν να κάνουν.

»Επιπλέον, η μελέτη μας έδειξε πως ακόμα και αν ένα ζευγάρι δεν είχε χωρίσει στην τετραετία, όταν είχαν προϋπάρξει αμφιβολίες πριν από το γάμο, η ικανοποίηση από τη σχέση ήταν μειωμένη».

Όπως σημειώνουν ο δρ Λάβνερ και οι συνεργάτες του στην «Επιθεώρηση Οικογενειακής Ψυχολογίας» (JFP), οι επιφυλάξεις πριν από την γαμήλια τελετή σε καμία περίπτωση δεν προδικάζουν την αποτυχία του γάμου. Την καθιστούν ωστόσο πολύ πιο πιθανή.

Οι ερευνητές συνιστούν στους μέλλοντες συζύγους που έχουν αμφιβολίες, να τις συζητούν με το ταίρι τους για να τις επιλύουν.

«Αν δει ένας άνθρωπος ένα περίεργο σημάδι στο δέρμα του, πρέπει να το αγνοήσει και να πάει για καφέ ή πρέπει να πάει στον γιατρό;» διερωτήθηκε παραστατικά ο δρ Τόμας Μπράντμπερυ, διευθυντής στο Ίδρυμα Σχέσεων του UCLA και επιβλέπων ερευνητής της νέας μελέτης.

«Αν είναι έξυπνος, δεν θα το αγνοήσει, αλλά θα το ελέγξει αμέσως. Το ίδιο ισχύεικαι για τις αμφιβολίες πριν από το γάμο. Κάνετε τη συζήτηση και δείτε πως θα πάει. Νομίζετε ότι οι αμφιβολίες θα φύγουν όταν αποκτήσετε δύο παιδιά και υποθήκη στο σπίτι; Μην βασίζεστε σε κάτι τέτοιο – δύσκολα θα συμβεί».

Πηγή: τα Νέα