ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΡΚΟΛΗΣ: “…ΕΙΜΑΙ ΒΑΘΥΤΑΤΑ ΕΛΛΗΝΑΣ…”

Από τους λίγους δημιουργούς με διεθνή καριέρα που κρατούν χαμηλούς τόνους, ο Στέφανος Κορκολής προτιμά να μιλά μέσα απο το έργο του και να δίνει συναυλίες φιλανθρωπικού χαρακτήρα, όπως τώρα στο Ηρώδειο.

Ετοιμάζεις μια συναυλία καρδιάς. Μια συναυλία εφ’ όλης της ύλης που έχει φιλανθρωπικό σκοπό. Σε ευαισθητοποιεί το θέμα παιδί;

Mε ευαισθητοποιεί, όπως κάθε άτομο που έχει ανάγκη την αγάπη και τη φροντίδα μας! Πολύ περισσότερο, το θέμα του παιδιού με αγγίζει γιατί θέλω -πρώτα ο Θεός- να γίνω πατέρας! Το θέλω πολύ! Αν όμως μιλάμε για το παιδί με ειδικές δυνατότητες, φυσικά και είμαι ευαισθητοποιημένος! Αλλωστε είναι γνωστό -ελπίζω!- ότι είμαι ενεργό και μάχιμο μέλος των Special Olympics και όχι μόνο… Το παιδί είναι ο ήλιος που ανατέλλει!

Απ’ το ’96, που ιδρύθηκε το «Μαζί για το παιδί», βοηθά 10.000 παιδιά κάθε χρόνο. Παιδιά που έχουν γνωρίσει αποκλεισμό, κακοποίηση, σοβαρές ασθένειες. Πολύ σπουδαίο έργο.

Αναμφισβήτητα! Ευτυχώς υπάρχουν Ανθρωποι -με κεφαλαία!- που δεν κοιτούν μονάχα τον μικρόκοσμό τους! Το λέω εν πλήρη γνώσει! Είμαι και θα είμαι πάντα δίπλα τους…

Αυτό το έργο, το στηρίζεις με μια συναυλία που θα μας ταξιδέψει σε όλες τις μεγάλες επιτυχίες που έχεις κάνει;

Δεν είναι ένα ταξίδι επιτυχιών, είναι ένα ταξίδι ψυχής. Αφορά την πορεία μου ως συνθέτη, τραγουδοποιού, πιανίστα, δηλαδή όλη μου τη ζωή.

Είμαι βαθύτατα Ελληνας!

Θα συμμετάσχουν η Αλκηστις Πρωτοψάλτη, η Σόνια Θεοδωρίδου, ο Αντώνης Ρέμος και η Ελεονώρα Ζουγανέλη. Μίλησέ μας για τον καθένα ξεχωριστά!

Αλκηστις: Τι να πω; Είναι κομμάτι του εαυτού μου! Σόνια: Τιμή μου! Αντώνης: Ο φίλος μου! Ελεονώρα: Ηφαίστειο! Να σου πω εδώ ότι το όνομα Ελεονώρα το είχα προτείνει εγώ στον Γιάννη και στην Ισιδώρα. Και να τονίσω ότι θα τραγουδήσουμε όλοι μας για τον Δημήτρη Μητροπάνο, που θα ήταν μαζί μας σε αυτήν τη συναυλία.

Είμαι βαθύτατα Ελληνας!

Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για φιλικές συμμετοχές και κανείς τους δεν πήρε ούτε ευρώ για αυτό. Πιστεύεις ότι οι καλλιτέχνες οφείλουν να έχουν τέτοιες ευαισθησίες;

Πιστεύω ότι οι πραγματικοί καλλιτέχνες πρέπει να κάνουν κινήσεις αγάπης για όποιον έχει ανάγκη, είτε αυτό είναι παιδί είτε αυτός είναι ο διπλανός σου είτε είναι η γιαγιά ή ο παππούς. Οχι πια ανοχύρωτες ψυχές! Φτάνει!

Σήμερα μοιάζουν όλα να έχουν γκρεμιστεί απ’ την κρίση. Πόσο σε φοβίζει αυτό;

Δεν είμαι άνθρωπος που φοβάται! Είμαι, όμως, άνθρωπος που ανησυχεί αλλά και άνθρωπος που ελπίζει! Οταν χάνεται η ελπίδα, τότε είναι που αρχίζεις και φοβάσαι…

Είμαι βαθύτατα Ελληνας!

Η Τέχνη μπορεί να δώσει πνοή μέσα στο τόσο «σκοτάδι»;

Ο σκοταδισμός -Μεσαίωνας, Τουρκοκρατία κ.λπ.- έπνιξε την Τέχνη. Τώρα είναι σειρά της Τέχνης να πνίξει το σκοτάδι. Και μπορεί! Η Τέχνη είναι αγνή, είναι λευκή και το λευκό σκοτώνει το μαύρο!

Λένε πολλοί πως αν ζούσες στο εξωτερικό με το ταλέντο σου στην κλασική μουσική θα είχες μεγαλουργήσει. Πιστεύεις ότι η «Η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της»;

Είμαι βαθύτατα Ελληνας!

Ισως κάποιοι δεν ξέρουν ότι ζω κυρίως στο εξωτερικό και προσπαθώ όχι να μεγαλουργήσω, αλλά να είμαι συνεπής σε αυτό που ξέρω να κάνω, να δίνω την ψυχή μου μέσα απ’ τη μουσική! Και, δόξα τω Θεώ, πάει καλά. Ως προς το «Η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της» αρκεί να ανατρέξουμε στην Ιστορία. Πάντως, εμένα αυτό που με τρώει και μας τρώει, είναι η Τρώει-κα!

Θα μπορούσες να ζήσεις μακριά από την Ελλάδα;

Ζω μακριά από την Ελλάδα με έναν τρόπο λόγω των πολλών επαγγελματικών μου υποχρεώσεων στο εξωτερικό. Παρ’ όλα αυτά η Ελλάδα δεν είναι μόνο τόπος, είναι ιδέα, και είμαι βαθύτατα Ελληνας!

Τι άλλο να περιμένουμε έπειτα από αυτήν τη συναυλία;

Ξεκινάω μια περιοδεία σε όλη τη Ρωσία, που θα διαρκέσει πάνω από ενάμιση μήνα. Ακολουθεί ένα ρεσιτάλ πιάνου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 3 Δεκεμβρίου. Κατόπιν ένα ρεσιτάλ στο Τόκιο και έχει ο Θεός! Δισκογραφικά ετοιμάζω κάποια πράγματα, απλώς επειδή πλέον δεν υπάρχει δισκογραφία, δεν θα ήθελα να αναφερθώ ακόμα, διότι θέλω να είμαι όπως πάντα συνεπής σε αυτά που λέω…

  • H συναυλία «Εφ’ όλης της ύλης» θα δοθεί στο Ηρώδειο στις 26 Σεπτεμβρίου και τα έσοδά της θα πάνε στο «Μαζί για το παιδί». Toν Στ. Κορκολή θα συνοδεύσει η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ σε διεύθυνση Νίκου Τσούχλου. Συμμετέχουν: A. Πρωτοψάλτη, Σ. Θεοδωρίδου, A. Ρέμος, E. Ζουγανέλη.

Πηγή: Εθνος και στον δημοσιογράφο Βασίλη Μπουζιώτης