ΚΑΡΟΤΑ ΚΑΙ ΣΠΑΝΑΚΙ ΙΣΩΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΟΙΑ

Το σπανάκι, τα καρότα, τα βερίκοκα και τα εσπεριδοειδή ενδέχεται να συμβάλλουν στην καλύτερη αντιμετώπιση της άνοιας, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Γερμανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ουλμ, μελέτησαν 74 πάσχοντες από ήπια νόσο Αλτσχάιμερ και 158 υγιείς εθελοντές, διαπιστώνοντας πως υπάρχει συσχέτιση της άνοιας με τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C και βήτα-καροτίνης στο αίμα.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει πως όσα τρόφιμα είναι πλούσια στα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, ενδεχομένως μπορούν να αμβλύνουν κάπως τα συμπτώματά της.

Οι εθελοντές που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν ηλικία 65 έως 90 ετών και υποβλήθηκαν σε νευροψυχολογικά τεστ, απάντησαν σε ερωτήματα για τον τρόπο ζωής τους και έκαναν εξετάσεις αίματος.

Η ερευνητική ομάδα, υπό την καθηγήτρια Επιδημιολογίας Γκαμπριέλε Νάγκελ και την καθηγήτρια Νευρολογίας Κριστίν φον Άρνιμ, ανακάλυψαν ότι τα επίπεδα των δύο αντιοξειδωτικών βιταμινών ήταν σημαντικά χαμηλότερα στους πάσχοντες από ήπιο Αλτσχάιμερ απ’ ό,τι στους υγιείς εθελοντές (ομάδα ελέγχου).

Αντιθέτως, δεν παρατηρήθηκε διαφορά όσον αφορά τα επίπεδα άλλων αντιοξειδωτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη Ε, η λυκοπένη (ή λυκοπένιο) και το συνένζυμο Q10.

Η δρ Νάγκελ δήλωσε πως παρότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα νέα ευρήματα, φαίνεται πως όντως η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να παίξει ρόλο στην αντιμετώπιση της άνοιας.

Η νόσος Αλτσχάιμερ προκαλείται από ορισμένες αλλοιώσεις στον εγκέφαλο, αλλά εικάζεται ότι ευνοείται από το οξειδωτικό στρες – μία διεργασία η οποία περιορίζει την αξιοποίηση του οξυγόνου από τον οργανισμό.

Γι’ αυτό και πολλές ερευνητικές ομάδες διερευνούν κατά πόσον η αναχαίτιση του οξειδωτικού στρες με τη βοήθεια αντιοξειδωτικών θρεπτικών συστατικών μπορεί να μας προστατεύσει από τη νόσο.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση της Νόσου Αλτσχάιμερ» (JAD).

Πηγη: tanea.gr