ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΛΟΓΩ ΚΡΙΣΗΣ

Η κρίση φέρνει πολύ κόσμο στις δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες. Τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα. «Τρέχουμε και δεν προλαβαίνουμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο» λέει η Δέσποινα Μέλλου, διευθύντρια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χαϊδαρίου, μίας από τις πλέον εξωστρεφείς βιβλιοθήκες της πρωτεύουσας που έχει μάλιστα αδελφοποιηθεί με τη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη στον κόσμο, τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Σαγκάης.
«Στη δική μας βιβλιοθήκη είχαμε αύξηση επισκεπτών κατά 90%. Πρόκειται για ανέργους, νέους, συνταξιούχους που μπήκαν στην εφεδρεία, νοικοκυρές, μαθητές, μετανάστες και νεόπτωχους που δεν μπορούν να αγοράσουν εύκολα βιβλία. Το φαινόμενο όμως αφορά όλη την Ελλάδα. Υπήρχαν βιβλιοθήκες που δεν δέχονταν πάνω από 30-40 επισκέπτες την ημέρα και τώρα έχουν 200! Και αυτά την ώρα που οι βιβλιοθήκες δεινοπαθούν για να αγοράσουν ακόμα και γραφική ύλη».
Αν ακόμη πιστεύετε ότι οι βιβλιοθήκες είναι μέρη ήσυχα, όπου δεν πρέπει να ακούγεται ούτε η αναπνοή, απατάσθε. Το ίδιο όμως απατώνται και οι δημοτικές Αρχές, και μάλιστα όχι μόνο στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και συνήθως αρνούνται να χρηματοδοτήσουν τις βιβλιοθήκες, αν δεν θέλουν και να τις καταργήσουν θεωρώντας τις άχρηστες.
Ομως οι σύγχρονες δημόσιες βιβλιοθήκες είναι χώροι πολύβουοι που συχνά δεν έχουν καν αναγνωστήρια. Αφού ενσωμάτωσαν νέες τεχνολογίες, έγιναν χώροι συνάντησης, ανταλλαγής ιδεών και παροχής υπηρεσιών σε ομάδες με δυσκολίες. Χώροι όπου το παιδί μπορεί να βρει βοήθεια για το σχολικό διάβασμα, ο μετανάστης να μάθει την τοπική γλώσσα ή να συντάξει μία αίτηση για μια θέση εργασίας. Χώροι όπου μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει μαθήματα δημιουργικής γραφής ή να συζητήσει σε μια λέσχη ανάγνωσης.
Οι βιβλιοθηκονόμοι βγήκαν από τα γραφεία και εξυπηρετούν το κοινό. Και το τελευταίο νέο από το εξωτερικό: οι βιβλιοθήκες αρχίζουν να έχουν και την εμφάνιση βιβλιοπωλείου.
Για όλα αυτά αγωνίστηκαν σκληρά, κόντρα στη γραφειοκρατία και τις παρωχημένες νοοτροπίες, άνθρωποι όπως η Μπέτσι Φάουλερ από το Νόρφολκ της Βιρτζίνια (ΗΠΑ), η Λέικνι Χάγκα Ιντεργκάαρντ από το Μπέργκεν της Νορβηγίας, η Φελισιδάδ Καμπάλ από τη Σαλαμάνκα της Ισπανίας, η Γκαμπριέλε Ρος από το Αμβούργο της Γερμανίας, ο Μπεν Γιάνσεν από το Βένλο, πόλη της Ολλανδίας με 100.000 κατοίκους.
Ολοι τους, στελέχη και διευθυντές των δημόσιων βιβλιοθηκών της περιοχής τους, βρέθηκαν στην Αθήνα για το 8ο Συνέδριο της Οργανωτικής Επιτροπής Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών.
Η κρίση, λένε και αυτοί, φέρνει περισσότερους ανθρώπους στις βιβλιοθήκες. Τόσο η Μπέτσι Φάουλερ που ένιωσε στο πετσί της την ύφεση του 2008 στις ΗΠΑ όσο και η Ισπανίδα Φελισιδάδ Καμπάλ βρέθηκαν μπροστά στο ίδιο τεράστιο πρόβλημα: κάθετη αύξηση επισκεπτών και παράλληλα κάθετη μείωση κονδυλίων. «Ηταν η ώρα να βάλουμε τη φαντασία μας να δουλέψει» είπε η Φελισιδάδ Καμπάλ. «Η άλλη λύση ήταν να αφεθούμε να πεθάνουμε. Αλλά δεν το θέλαμε».
Η Βιβλιοθήκη της Σαλαμάνκα έχει 1.000 – 1.500 επισκέπτες την ημέρα. Μεταξύ άλλων διαθέτει επτά ομάδες ανάγνωσης και δύο εργαστήρια δημιουργικής γραφής. Η Βιβλιοθήκη του Νόρφολκ, μία μεσαίου μεγέθους βιβλιοθήκη για τα δεδομένα των ΗΠΑ, δέχεται 4.000 επισκέπτες την ημέρα. «Μετά την ύφεση έπρεπε να επανεφεύρουμε τη βιβλιοθήκη» λέει η Μπέτσι Φάουλερ. «Εχουμε προγράμματα εύρεσης εργασίας, αγοράζουμε μόνο δημοφιλή υλικά, την τρέχουμε λίγο – πολύ σαν επιχείρηση. Βοηθάμε ανέργους να συντάξουν βιογραφικά, κάνουμε μαθήματα σε αναλφάβητους ενηλίκους, μαθήματα κομπιούτερ. Εχουμε όψη βιβλιοπωλείου με χρώματα και φιλικά υλικά. Και πολλές νέες χρήσεις για παιδιά».
Στην Ολλανδία δε, όπου έχουν βάλει και μίνι σινεμά για αναδείξουν τον ρόλο της σύγχρονης βιβλιοθήκης ως χώρου συνάθροισης, έχουν ως κεντρικό σύνθημά τους τη φράση «Η γνώση είναι διασκέδαση».
Πηγη: tanea.gr