ΚΥΠΡΙΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΥΓΙΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΣΕ ΚΑΡΚΙΝΙΚΑ

Date

Τα αποτελέσματα της έρευνας του κύπριου αιματολόγου, Δρ Γιώργου Βασιλείου, ρίχνουν νέο φως στη παθογένεση ενός σοβαρού είδους λευχαιμίας. Η ερευνητική ομάδα από το Wellcome Trust Sanger Institute στο Κέμπριτζ του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει ανακαλύψει τρία κριτικά στάδια τα οποία μετατρέπουν υγιή αιματολογικά κύτταρα σε καρκινικά αντίστοιχα, κατά την εξέλιξη της καλπάζουσας μυελοειδούς λευχαιμίας.

Η καταγραφή της «πορείας» προς τη λευχαιμία υποδεικνύει τις διαδικασίες που τώρα θα αποτελέσουν στόχους για νέες αντί-λευχαιμικές θεραπείες.

Τα αποτελέσματα της πρωτοποριακής αυτής έρευνας, δημοσιεύτηκαν σήμερα στο επιστημονικό περιοδικό Nature Genetics και έτυχαν εκτενούς κάλυψης από το BBC. Ο επιστημονικός διευθυντής του οργανισμού Leukaemia & Lymphoma Research Dr David Grant την χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά σημαντική».

Ο Δρ Γιώργος Βασιλείου είναι Ιατρικός Σύμβουλος στην Αιματολογία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κέμπριτζ και επικεφαλής ερευνητικής ομάδας στο παγκοσμίου φήμης Ινστιτούτο Wellcome Trust Sanger Institute. Επίσης, είναι Επιστημονικός Ερευνητικός Διευθυντής του Κέντρου Μελέτης Αιματολογικών Κακοηθειών Κύπρου (ΚΕΜΑΚ).

 

Πηγή: newsbeast.gr

 

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα