ΥΨΙΣΤΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗ ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ

Date

Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού βρίσκεται η ιαπωνική κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Ιάπωνας πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας απρόβλεπτη την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα όπου τα συστήματα ψύξης των τεσσάρων από τους έξι αντιδραστήρες δεν λειτουργούν και οι περιπτώσεις διαρροής ραδιενέργειας πολλαπλασιάζονται.

Η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό ευρισκόμενη σε κατάσταση υψίστου συναγερμού, είπε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής προϋπολογισμού της Γερουσίας, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.

Ως προς την τοποθεσία εγκατάστασης του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, ο Ναότο Καν αναγνώρισε πως η εκτίμηση των κινδύνων του τσουνάμι εκείνη την εποχή ήταν εσφαλμένη.

Νερό με υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας έχει πλημμυρίσει τον υπόγειο χώρο της αίθουσας των τουρμπίνων των αντιδραστήρων 1, 2 και 3 και έχει περάσει στις σωληνώσεις που περνούν από το έδαφος .

Η διαχειρίστρια εταιρεία του σταθμού, η ηλεκτρική εταιρεία του Τόκιο Tepco, παραδέχθηκε ότι το μολυσμένο νερό μπορεί να έχει κυλήσει μέχρι την ακτή του ωκεανού στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού.

Η εταιρεία θα επιθεωρήσει τις σωληνώσεις αυτές για να βεβαιωθεί ότι δεν έχουν υποστεί ζημίες από τον σεισμό και το τσουνάμι ώστε να αποφευχθεί η διαρροή μολυσμένου νερού.

Η παρουσία του μολυσμένου νερού εμποδίζει τις επιχειρήσεις για την επαναλειτουργία του συστήματος ψύξης, καθώς οι εργασίες άντλησης του νερού αυτού είναι δύσκολες αφού οι τεχνικοί πρέπει να βρουν έναν τρόπο ώστε να το διοχετεύσουν στις δεξαμενές χωρίς να εκτεθούν σε θανάσιμες δόσεις ακτινοβολίας.

«Πρέπει να αφαιρέσουμε αυτό το νερό το συντομότερο δυνατόν», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο.

Για να εμποδίσουν την τήξη του πυρηνικού καυσίμου , οι τεχνικοί της Tepco και οι πυροσβέστες πρέπει να καταβρέχουν συνεχώς τους τέσσερις αντιδραστήρες και την δεξαμενή του αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει την παρουσία της σημαντικής ποσότητας μολυσμένου νερού στις εγκαταστάσεις του σταθμού.

«Πρέπει να αποφύγουμε την έκθεση στον αέρα των ράβδων του καυσίμου, ώστε να μην υπερθερμανθούν . Η ψύξη των εγκαταστάσεων είναι απαραίτητη», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες ώστε να χρησιμοποιηθεί το λιγότερο κατά το δυνατόν νερό.

Η Tepco ανακοίνωσε χθες ότι ίχνη πλουτωνίου ανιχνεύθηκαν σε πέντε διαφορετικά σημεία στο έδαφος του πυρηνικού σταθμού, δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι τα επίπεδά του δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία. Η εταιρεία δεν διευκρίνισε από πού προέρχεται το πλουτώνιο, αλλά έκανε την εκτίμηση ότι τουλάχιστον δύο από τα πέντε δείγματα συνδέονται με τις ζημίες που υπέστη ο σταθμός από τον σεισμό και το τσουνάμι.

Το πλουτώνιο προέρχεται πιθανότατα από τις ράβδους του καυσίμου, επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Το πυρηνικό καύσιμο των αντιδραστήρων 1, 2 και 3 και το αναλωθέν καύσιμο στη δεξαμενή του αντιδραστήρα 4 άρχισαν μάλλον να λιώνουν τις ώρες που ακολούθησαν το τσουνάμι, αλλά η διαδικασία ετέθη υπό έλεγχο από την Tepco.

 

 
Source: www.newsbeast.gr

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα