banner ad

ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΙΔΙΟΙ «ΕΜΕΙΣ»

. October 24, 2012 . 0 Comments

Η εβδομάδα που μόλις πέρασε ήταν μια εβδομάδα αφιερωμένη στην διατροφή παγκοσμίως, αφού περιείχε την παγκόσμια ημέρα διατροφής και την παγκόσμια ημέρα παιδικής παχυσαρκίας.
Είναι αλήθεια ότι μιλάμε πολύ συχνά για αυτό και έχουμε ακούσει ακόμα περισσότερα. Όμως πόσο πραγματικά έχουμε συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος. Και για να βάλουμε από την αρχή τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση πρέπει να καταλάβουμε πως ο προσδιορισμός ‘’παιδική’’ δεν μας απαλλάσσει από το πρόβλημα αν δεν είμαστε ακόμα παιδιά ή αν δεν έχουμε παιδιά. Γιατί ένα τέτοιο πρόβλημα το μόνο σίγουρο είναι πως ανοίγει την πόρτα σε προβλήματα της ενήλικης ζωής, όσο και αν αυτό φαίνεται προσωρινά αδύνατο.

Το ξέρατε όμως ότι για πρώτη φορά ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας προβλέπει πως η σημερινή γενιά των παιδιών μεταξύ 5 και 10 χρόνων θα είναι η πρώτη γενιά που υπολογίζεται ότι θα έχει προσδόκιμο ζωής μικρότερο από τους γονείς τους και αυτό εξαιτίας των προβλημάτων της διατροφής και της παιδικής παχυσαρκίας;
Γνωρίζουμε άραγε όλοι πως τα καρδιοαγγειακά προβλήματα είναι ο Νο1 κίνδυνος της υγείας των γυναικών στις ημέρες μας και υπεύθυνος για περισσότερους θανάτους γυναικών παγκοσμίως απ’ ότι όλοι οι τύποι καρκίνου μαζί; Και το εντυπωσιακό είναι πως το πρόβλημα έχει την ρίζα του κυρίως στις διατροφικές συνήθειες, αλλά και στο γεγονός, πως σχεδόν όλες οι έρευνες που γίνονται και τα συμπεράσματα που εξάγονται βασίζονται πάνω σε άντρες, οι καρδιές των οποίων όμως διαφέρουν μορφολογικά από αυτές των γυναικών. Αφού λοιπόν η επιστήμη δεν έχει φτάσει ακόμα στο σημείο να προλαμβάνει αυτά τα προβλήματα, μήπως είναι καιρός να προηγηθούμε, απλά με το να αλλάξουμε συνειδητά και με γνώση της διατροφικές μας συνήθειες;
Ακούγεται απλό, αλλά δεν είναι και σήμερα δεν έχω σκοπό να μιλήσω για προτάσεις και μυστικά. Θέλω απλά να μας προβληματίσω γύρω από το πώς αντιμετωπίζουμε την διατροφή στην ζωή μας. Οι ψυχολόγοι ισχυρίζονται, πως κάθε διατροφική εμπλοκή έχει ρίζες της σε κάποιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε βαθιά μέσα μας. Τρώμε στην εποχή μας συνήθως για να καλύψουμε ένα κενό που κουβαλάμε. Και όσο πιο μεγάλο το κενό, τόσο πιο μεγάλο το πρόβλημα. Κι λέω στην εποχή μας, γιατί και υπερεπάρκεια έχουμε και το φαγητό δεν είναι πια μόνο κάλυψη βιολογικής ανάγκης. Είναι κοινωνική θέση, είναι ψυχολογική ανάγκη, είναι διαφημιστικό προϊόν, είναι τόσα άλλα που δεν ήταν στην εποχή των γονιών μας και σίγουρα για τους μικρότερους στην εποχή των παππούδων τους.
Σε μια έρευνα που είχα κάνει το 2006 για τις διατροφικές συνήθειες μαθητών μου σε σχολείο τσιγγανοπαίδων στο Ζεφύρι βρέθηκα μπροστά στο σοκαριστικό συμπέρασμα πως οι μαθητές μου έπαιρναν περίπου 29 κουταλιές κρυμμένης ζάχαρης την ημέρα. Και κρυμμένη σημαίνει μη συνειδητοποιημένη. Και για όσους πιστεύουν ότι αυτό είναι δύσκολο να συμβεί, αρκεί να σας πω, πως χρειάστηκα αρκετές ημέρες έρευνας στα super markets, για να μπορέσω να εντοπίσω δημητριακά χωρίς καθόλου ζάχαρη και το πιο εντυπωσιακό είναι ότι τελικά κατάφερα να βρω μόνο δύο, ένα σπανιότατο Ελβετικό προϊόν και ένα ακόμα ελληνικό, αλλά καθόλου δημοφιλές. Πόσοι άραγε από εμάς έχουμε κάνει αυτή την έρευνα και φυσικά όχι μόνο για ζάχαρη, αλλά και για αλάτι ή γλουτένη ή συντηρητικά που δεν μπορούμε να προφέρουμε καν στα φαγητά μας. Και προϊόντα με όνομα που δεν μπορούμε να προφέρουμε καλό είναι να μην την τα τρώμε.
Πρέπει να αρχίζουμε να αντιμετωπίζουμε τον οργανισμό μας ως το ακριβό πολυπόθητο αυτοκίνητο που θέλαμε πάντα να αποκτήσουμε. Θα βάζαμε ποτέ σε αυτό το προϊόν πόθου καύσιμο διαφορετικό από αυτό που επιτάσσει ο κατασκευαστής του; Τότε πως μπορούμε να το κάνουμε για το ακριβότερο απόκτημα του κόσμου, που είναι ο ίδιος μας ο εαυτός;
Mήπως τελικά δεν αγαπάμε τον εαυτό μας όσο πρέπει;
Mήπως τελικά δεν αποδεχόμαστε αυτό που είμαστε, ώστε να αρχίζουμε να δουλεύουμε πάνω σε αυτό για να το κάνουμε ακόμα καλύτερο;

ημέρα διατροφής 3(1)

Μήπως τελικά το πρόβλημα έχει αλλού τις ρίζες του και για αυτό, παρά την τεράστια πια ενημέρωση, το πρόβλημα όχι μόνο παραμένει, αλλά επιδεινώνεται;
Θυμάμαι πως όταν ως παιδί πήγαινα στους παππούδες μου και στους θείους μου στο χωριό ή και σήμερα στους γονείς μου, η επιτυχία της φιλοξενίας τους για τους ίδιους μετριόταν και μετριέται μόνο με το πόσο πολύ είχα ή έχω φάει. Και ίσως είναι λογικό για ανθρώπους που έχουν περάσει κατοχή και πεινάσανε.
Σε εμάς όμως τι συμβαίνει;
Κάποτε πίστευα, πως τo ταξίδι της διατροφής είναι ένα ταξίδι γνώσης και περιπέτειας. Τελικά όμως καταλαβαίνω πολύ περισσότερο, πως είναι ένα ταξίδι αυτογνωσίας. Μια πορεία από το που ξεκινάμε και στο που θέλουμε να φτάσουμε. Μια αντανάκλαση της εικόνας που έχουμε για τον εαυτό μας και της εικόνας που επιθυμούμε για τον εαυτό μας. Και η εικόνα δεν έχει να κάνει μόνο με αυτό που ‘’φαίνεται’’, δηλαδή την εμφάνιση, αλλά με αυτό που ‘’είναι’’ , δηλαδή τις δυνατότητες και τις ικανότητες ενέργειας και δράσης.
Πρέπει να φτάσουμε πολύ βαθιά μέσα μας για να συνειδητοποιήσουμε πως η ζωή μας και η ύπαρξή μας είναι ένα δώρο. Πώς ό,τι είμαστε, αποδεκτό ή όχι από τους γύρω μας, είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο πρέπει να δουλέψουμε με σκοπό να ταξιδέψουμε διανοητικά και πνευματικά, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε το έργο εκείνο της τέχνης, που θα συγκινήσει πρώτα εμάς ως δημιουργούς και ύστερα τους γύρω μας ως αποδέκτες του. Και θυμηθείτε. Το ότι όλοι δεν καταλαβαίνουν τον Πικάσο ή δεν εντυπωσιάζονται από τον Βάνγκ Κόνγκ δεν σημαίνει πως αυτοί οι δύο καλλιτέχνες δεν δημιούργησαν πραγματικά θαύματα στην τέχνη τους.
Στην δική μας περίπτωση τα πράγματα είναι κάπως ευκολότερα, γιατί το θαύμα είναι έτοιμο μπροστά μας και είμαστε οι ίδιοι ΕΜΕΙΣ!!!

ημέρα διατροφής 1(1)

Νίκος Μιχαλόπουλος
Πρωταθλητής Σκοποβολής και Ακοντισμού Συγγραφέας Εκπαιδευτικός
Μέλος του LAUREUS SPORT FOR GOOD FOUNDATION.

*Το βιβλίο “Πέντε σωματοφύλακες κλεσμένοι στο ψυγείο” έχει γραφτεί από τον Ν. Μιχαλόπουλο. Βρίσκεται στην 17η έκδοση και έχει γίνει θεατρική παράσταση. Το βιβλίο έχει εγκριθεί από τα Υπουργεία Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου.

Print Friendly, PDF & Email

Tags: ,

Category: ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ-ΒΕΡΟΥΛΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *