banner ad

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

. November 7, 2012 . 0 Comments

Ως γνωστό, η παχυσαρκία αποτελεί γενεσιουργό αιτία δεκάδων δυσμενών καταστάσεων και προβλημάτων υγείας, όπως είναι οι υπεριλιπιδαιμίες, η λιπώδης διήθηση της ήπατος, ο διαβήτης  τύπου 2, η υπέρταση, τα αναπνευστικά προβλήματα, κ.άλλα. Η δριμύτητα όλων αυτών των καταστάσεων, αυξάνεται σε περιπτώσεις νοσογόνου παχυσαρκίας, όταν δηλαδή ο δείκτης μάζας σώματος υπερβαίνει το 40*.

Τα τελευταία χρόνια, στο πεδίο αντιμετώπισης της νοσογόνου παχυσαρκίας, έχουν παρατεθεί συγκεκριμένες χειρουργικές επεμβάσεις, όπως ο γαστρικός ρυθμιζόμενος δακτύλιος, η γαστρική παράκαμψη (By-Pass), η αφαίρεση του γαστρικού θόλου (sleeve gastrectomy) και η χολοπαγκρεατική παράκαμψη (μια πολύ βαριά επέμβαση με περιορισμένο στόχο ασθενών).

Το ενδογαστρικό μπαλόνι που όταν πρωτολανσαρίστηκε, παρουσιάστηκε ως τρομερό και φοβερό «εργαλείο» για το αδυνάτισμα, σήμερα μετρά τις περισσότερες αποτυχημένες εκβάσεις και ένα συντριπτικό ποσοστό των ατόμων που το χρησιμοποίησαν είτε δεν έχασαν βάρος, είτε ξαναπήραν όλα τα κιλά…

Από τις υπόλοιπες τεχνικές που αναφέρθησαν, πολλοί ασθενείς με νοσογόνο παχυσαρκία έχουν σήμερα ευεργετηθεί, όταν βέβαια αυτές εφαρμόζονται εκεί που πραγματικά ενδείκνυται και εφόσον προηγουμένως, έχει αναλυτικά εξηγηθεί στον υποψήφιο προς επέμβαση, πως οι τεχνικές αυτές αποτελούν εφαλτήριο για την υιοθέτηση δραστικών αλλαγών στο γενικότερο τρόπο ζωής και διατροφής και όχι ευκαιρία να συνεχίσει την ανισόρροπη διατροφή που εφάρμοζε…

Άλλωστε, μια προσεκτική ματιά σε κάποιους από τους κανόνες σίτισης που πρέπει να εφαρμόζονται μετά από περιοριστικού τύπου επεμβάσεις για την παχυσαρκία (π.χ. τρώτε αργά και μασάτε πολύ καλά την τροφή σας, μην πίνετε μεγάλες ποσότητες υγρών παράλληλα με το φαγητό σας, προεπιλέξτε μικρές μερίδες, κ.λ.π.), συνηγορούν στην αναγκαιότητα για διαμόρφωση νέων συνθηκών διατροφής.

Γαστρικός Ρυθμιζόμενος Δακτύλιος

Τοποθετείται στο άνω μέρος του στομάχου ένας δακτύλιος, δίνοντας στο στομάχι την μορφή κλεψύδρας, με συνεπακόλουθο τον κορεσμό με μικρή ποσότητα τροφής. Δεν ενδείκνυται για τους λάτρεις των γλυκών, των αναψυκτικών και βέβαια για όσους έχουν υιοθετήσει το τσιμπολόγημα σαν στάση διατροφής..

Γαστρική Παράκαμψη (By Pass)

Επέμβαση με διπλή επίδραση : 1) προκαλεί δυσαπορρόφηση (ο ασθενής δεν απορροφά όλα τα θερμιδογόνα συστατικά της τροφής, επειδή μειώνεται χωρίς όμως να κόβεται, το μήκος του λεπτού εντέρου όπου πραγματοποιείται η διαδικασία της απορρόφησης), 2) προκαλεί περιορισμό του όγκου προσλαμβανομένης τροφής

Αφαίρεση Γαστρικού Θόλου (sleeve gastrectomy)

Απομονώνεται και αφαιρείται τμήμα του στομάχου, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται ευκολότερα κορεσμός, ενώ παράλληλα μειώνεται και η παραγωγή μιας ορμόνης, της γκρελίνης, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην όρεξη (αυξάνει την όρεξη).
Ίσως στο μέλλον αποτελέσει την 1η επιλογή ανάμεσα στις υπάρχουσες επεμβάσεις

Η διατήρηση του απολεσθέντος βάρους, που αποτελεί και τον ουσιαστικό στόχο σε κάθε προσπάθεια αδυνατίσματος, φαίνεται από μελέτες πως επιτυγχάνεται σε σημαντικό ποσοστό με κάποιες χειρουργικές επεμβάσεις, εφόσον τηρηθούν επαρκώς  οι προ- και οι μετ-εγχειρητικοί διαιτητικοί κανόνες και βέβαια εφόσον η επιλογή  του υποψηφίου έχει διεκπεραιωθεί μέσα από αυστηρά κριτήρια (π.χ. Δείκτης μάζας σώματος >40 ή Δείκτης μάζας σώματος >35 με  συνύπαρξη σοβαρών συνοδών παθολογικών καταστάσεων, ανεπιτυχής έκβαση προηγούμενων προσπαθειών αδυνατίσματος διαφορετικής προσέγγισης, συναίνεση ως προς την παρακολούθηση διαιτολόγου αλλά και ψυχολόγου κ.άλλα).

Σε κάθε περίπτωση και για την χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, πρέπει να εφαρμόζεται συγκεκριμένο πρωτόκολλο διατροφικής υποστήριξης τόσο πριν, όσο και μετά την επέμβαση.

Συνοψίζοντας θα λέγαμε πως η χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας έχει σημαντικό επιβοηθητικό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, εντούτοις εκτός του ότι δεν έχει ένδειξη για κάθε παχύσαρκο, συνοδεύεται και αυτή από ενδεχόμενους κινδύνους που πρέπει πάντα να λαμβάνονται υπόψιν.

* Ο Δείκτης Μάζας Σώματος αντιπροσωπεύει το πηλίκο που προκύπτει αν διαιρέσουμε το βάρος μας (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους μας (σε μέτρα)

π.χ. άτομο με βάρος       = 120 Kgr
και ύψος                   = 1,7 m

έχει   ΔΜΣ = 120 / 1,7 2  = 41,5

Πηγή: ksenos.gr

_________________________
 
Κωνσταντίνος Ξένος
M.Sc. in Nutritional Medicine – University of Surrey 
Διευθυντής τμήματος Διατροφογενετικής & Έρευνας Θρέψης «Ευρωκλινική Αθηνών» 
Κρόνου 10 Π. Φάληρο 175 61 
Τηλ./Fax: 240 9810034 
e-mail: kxdiet@otenet.gr 
Website: www.kxenos.gr 

O κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος Κωνσταντίνος Ξένος γεννήθηκε στην Αθήνα. 

Είναι πτυχιούχος του Leeds Metropolitan University στον τομέα της διατροφής και διαιτολογίας και κατέχει δύο μεταπτυχιακούς τίτλους, έναν στη κλινική διαιτολογία από το ίδιο Πανεπιστήμιο και ένα στη Διατροφική Ιατρική (Nutritional Medicine) από το University of Surrey. Το πρόγραμμα σπουδών του μεταπτυχιακού στη Διατροφική Ιατρική από το University of Surrey, αποτελεί παγκοσμίως το καλύτερο στο είδος του και το έχουν ολοκληρώσει έως σήμερα μόνο 3 Έλληνες επιστήμονες. 

Την τετραετία 2003 – 2007 διετέλεσε προϊστάμενος του διαιτολογικού τμήματος της κλινικής «ΙΑΣΩ GENERAL», ενώ η εντρυφής ενασχόληση του με την επιστήμη της Διατροφικής Γενετικής και της Διατροφικής Γονιδιωματικής τον ώθησε στην ίδρυση του 1ου εξειδικευμένου τμήματος σε ιδιωτική κλινική και από τον Ιούνιο του 2007 προΐσταται του τμήματος Διατροφογενετικής και Έρευνας Θρέψης της «ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ».Στο πρότυπο αυτό τμήμα, εφαρμόζονται σήμερα μοναδικές παρεμβάσεις κλινικής διατροφής, όπως κετογονική διατροφή σε επιληπτικά παιδιά, διατροφικά σχήματα για αδρενολευκοδυστροφία, γλυκογονίαση 1α (glycogen storage disease 1a), κλπ. 
Παράλληλα ασκεί το επάγγελμα του ιδιώτη κλινικού διαιτολόγου – διατροφολόγου, σε προσωπικό του γραφείο. 

Την 3ετία 2004-2007 διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων- Διατροφολόγων, κατέχοντας τη θέση του Γραμματέα Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων. 

Την 3ετία 2006 – 2009 συνεργάστηκε με την αλυσίδα Super Market Βερόπουλος προκειμένου να υλοποιήσει το μεγαλύτερο πρόγραμμα διατροφικής εκπαίδευσης καταναλωτών στη χώρα μας, το οποίο και έτυχε μεγάλης αποδοχής από τους καταναλωτές. 

Το φθινόπωρο του 2008 και μετά από έντονη σκέψη και προβληματισμό σχετικά με την χαμηλή ποιότητα διατροφικής παιδείας του σύγχρονου Έλληνα, ιδρύει μαζί με μια ομάδα εξαιρετικών επιστημόνων, το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής (ΕΙΔ) με ακρογωνιαίο άξονα δράσης την διατροφική ενημέρωση του Έλληνα πολίτη. 

Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής και ως μέλος οργανωτικών επιτροπών σε πολλά συνέδρια και διεθνείς επιστημονικές εκδηλώσεις του χώρου, ενώ από το 1996 έως σήμερα έχει παρακολουθήσει όλα τα παγκόσμια συνέδρια διατροφής, κλινικής διαιτολογίας και παχυσαρκίας που έχουν διεξαχθεί. 

Την τελευταία 14ετία έχει παρουσιάσει εκατοντάδες ενότητες διατροφικών συμβουλών στην τηλεόραση, σε όλα τα κανάλια, ενώ είναι μόνιμος αρθρογράφος πολλών περιοδικών που ασχολούνται με θέματα υγείας και διατροφής.

Print Friendly, PDF & Email

Tags: ,

Category: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΞΕΝΟΣ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *