banner ad

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΜΕ 10 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ!

. November 19, 2012 . 0 Comments

Επειδή δεν είμαστε ο MacGyver, ξέρετε εκείνος ο καταπληκτικός Αμερικανός τηλεοπτικός κατάσκοπος στα τέλη της δεκαετίας του ’80, όπου χρησιμοποιούσε τη σοκολάτα για να σταματήσει τη διαρροή βενζίνης από ένα όχημα(!), αλλά όλοι μας έχουμε την πιθανότητα να βρεθούμε σε μια δύσκολη στιγμή όπου θα χρειαστεί ενδεχομένως να επιβιώσουμε με κάποιο τρόπο. Και επειδή κανείς από εμάς δεν συνηθίζει να διαθέτει ένα κιτ επιβίωσης στην τσάντα του, ο αυτοσχεδιασμός είναι το κλειδί σε αυτές τις περιπτώσεις. Αυτοσχεδιασμός, όμως, με τι; Τα 10 καθημερινά αντικείμενα που υπάρχουν στην ακόλουθη λίστα μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην επιβίωσή μας αρκεί να γνωρίζουμε πώς…

1. Οδοντικό νήμα

Να γιατί τα υγιή δόντια έχουν πολλά περισσότερα οφέλη από ό, τι νομίζαμε. Το μυστικό βρίσκεται στο οδοντικό νήμα. Σύμφωνα με τον Robert Idsinga, πρώην εκπαιδευτή, ο οποίος έχει κάνει ορειβασία στα βράχια, στον πάγο και γενικότερα σε διάφορα επικίνδυνα σημεία, «όσο επίπονο είναι το οδοντικό νήμα για τα ούλα τόσο σωτήριο μπορεί να αποδειχτεί αν αντί να αφαιρέσουμε με αυτό το φαγητό από τα δόντια μας το χρησιμοποιήσουμε για να φέρουμε την τροφή στο… στομάχι μας»! Με ποιο τρόπο; Με λίγη γνώση, το οδοντικό νήμα μπορεί να μετατραπεί σε παγίδα για τη σύλληψη μικρών ζώων ή ακόμη και ως πετονιά για ψάρεμα.

2. Προφυλακτικό

Σε κάθε περίπτωση επιβίωσης, το νερό είναι το ζητούμενο. Εάν τώρα είστε αρκετά τυχεροί και το βρείτε εύκολα, τότε χρειάζεστε και έναν τρόπο για να το μεταφέρετε. Εδώ είναι που μπαίνει στο παιχνίδι το… προφυλακτικό. Σύμφωνα με την Cody Lundin, συγγραφέα του βιβλίου «98,6 Degrees», ένα προφυλακτικό μπορεί εύκολα να χωρέσει μέχρι και ένα γαλόνι νερό – αρκετό για να κρατήσει ζωντανό κάποιον για μια ολόκληρη ημέρα, χωρίς να χρειάζεται να μετακινείται διαρκώς στην πηγή.

3. Κινητό τηλέφωνο

Αν και ο πειρασμός είναι μεγάλος για κάποιον να κλείσει εντελώς το κινητό τηλέφωνο όταν βρίσκεται σε διακοπές, ποτέ δεν το κάνει. Και αυτό, βέβαια, μπορεί να αποδειχτεί σωτήριο, ακόμη και σε περιοχές που δεν υπάρχει καθόλου σήμα για να ειδοποιήσετε για βοήθεια. Το κινητό τηλέφωνο, έστω και αν εσείς δεν μπορείτε να κάνετε κλήση, μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό της θέσης σας από τα σήματα που εκπέμπει. Επιπλέον, λειτουργεί ως φακός τη νύχτα.

4. Μπαντάνα

Αν μέχρι τώρα δεν τη χρησιμοποιούσατε καν, φροντίστε στην επόμενη ταξιδιωτική εξόρμησή σας να τη συμπεριλάβετε στα απολύτως απαραίτητα. Γιατί μια μπαντάνα, λόγω του σχήματός της, έχει πολλές χρήσεις σε περίπτωση ανάγκης: Σαν μάσκα στο πρόσωπο κατά της σκόνης ή ως ενισχυτικό της αναπνοής σε περίπτωση ψύχους, ως φίλτρο νερού από λίμνη ή ποτάμι, ως επίδεσμος τραύματος…

5. Σακούλες σκουπιδιών

Μεγάλες, ανθεκτικές, ελαφριές και… ευρύχωρες, οι σακούλες σκουπιδιών είναι το Νο1 αντικείμενο που παίρνουν πάντα μαζί τους οι ορειβάτες αλλά και οι πεζοπόροι.Λειτουργούν ως ένα αντιανεμικό… sleeping bag, που θα σας κρατήσει έστω προσωρινά ζεστούς, χρησιμεύουν για να μεταφέρετε νερό, για να συγκεντρώσετε χιόνι ή να μαζέψετε νερό της βροχής, ενώ αν τις γεμίσετε με φύλλα θα έχετε ένα πρόχειρο στρώμα για μερικές ημέρες.

6. Ρολόι χειρός

Όχι, βέβαια, για να ξέρετε τι ώρα είναι, αλλά για να το χρησιμοποιήσετε ως πυξίδα. Ο τρόπος είναι απλός. Κατ ‘αρχάς, το ρολόι δεν πρέπει να είναι ηλεκτρονικό αλλά με δείκτες, να λειτουργεί καλά και να έχετε εκεί που βρίσκεστε μια… ηλιόλουστη μέρα.  Με την μέθοδο αυτή δεν θα έχετε μεγάλη ακρίβεια αλλά είναι ένας γρήγορος τρόπος να προσανατολιστείτε. Τοποθετήστε τον ωροδείκτη του ρολογιού στην κατεύθυνση του ήλιου. Ο Νότος βρίσκεται μεταξύ του ωροδείκτη και της ένδειξης 12 του ρολογιού. (Η διχοτόμος της γωνίας που σχηματίζεται από τον ωροδείκτη και την ένδειξη 12).

7. Κορδόνια παπουτσιών

Δεν είναι τυχαίο που ορειβάτες και πεζοπόροι φοράνε αθλητικά ή ορειβατικά παπούτσια με χοντρά κορδόνια. Τα κορδόνια μπορούν ανα χρησιμεύσουν σαν σχοινί σε διάφορα δεσίματα, ως πετονιά για ψάρεμα ή ακόμη για να δέσετε έναν γάντζο σε ένα ξύλο, που θα χρησιμεύσει ως αυτοσχέδιο «όπλο» στον αγώνα σας για την εύρεση τροφής.

8. Κουτάκι αναψυκτικού

Ένα άδειο κουτάκι μπίρας μπορεί να αποδειχτεί σωτήριο στην προσπάθειά σας να επιβιώσετε. Αν διαθέτετε μαχαίρι μπορείτε να δημιουργήσετε ένα αιχμηρό αγκίστρι και να γίνεται ο «ψαράς της ημέρας». Επιπλέον, μπορείτε να συλλέξετε νερό της βροχής ή να μεταφέρετε πόσιμο νερό. Και το σημαντικότερο, μπορείτε να ανάψετε φωτιά με τη βοήθεια λίγης… σοκολάτας: Τρίψτε τη σοκολάτα στο κάτω μέρος του κουτιού και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε το περιτύλιγμα για να γυαλίσετε καλά το σημείο, μέχρι να γίνει σαν καθρέφτης (Προσοχή: Μην φάτε μετά τη σοκολάτα – μπορεί να είναι τοξική). Έτσι θα έχετε μια αντανακλαστική επιφάνεια όπου μπορείτε να τοποθετήσετε λίγα ξερόχορτα, περιμένοντας τις ακτίνες του ήλιου να κάνουν τη δουλειά τους.

9. Κάλτσες

Εκτός από το να κρατούν στεγνά και ζεστά τα πόδια μας, οι κάλτσες μπορεί να λειτουργήσουν… εναλλακτικά σε περίπτωση ανάγκης. Συλλέγουν και φιλτράρουν το νερό με μεγάλη ευκολία, συγκρατώντας διάφορα σκουπίδια ή ιζήματα που ενδεχομένως υπάρχουν στην επιφάνειά του, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως προσάναμμα στη φωτιά.

10. Γυαλιά

Αν αισθάνεστε άβολα για τα μυωπικά γυαλιά σας, ήρθε η ώρα να… απελευθερωθείτε! Βγάλτε τα γυαλιά σας για να ανάψετε φωτιά αλλά και για να δώσετε το στίγμα σας στους διασώστες. (Απαραίτητη προϋπόθεση, οι φακοί των γυαλιών πρέπει να είναι από γυαλί και όχι πλαστικοί.) Το άναμμα της φωτιάς γίνεται όπως με τον καθρέφτη, εστιάζοντας το φως του ήλιου πάνω στα ξερόχορτα, τα οποία θα ανάψουν μετά από λίγο. Τέλος, χρησιμοποιήστε τα γυαλιά σας για να στείλετε σήμα κινδύνου μέσω της αντανάκλασης του ήλιου στους φακούς.

Πηγη: perierga.gr

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Category: ΚΟΣΜΟΣ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *