ΣΤΑ ΣΤΕΡΝΑ ΜΟΥ…

Θυμάμαι κάτι ανέκδοτα με ξανθές που λέγαμε πιτσιρικάδες «Ρωτάει μια ξανθιά την άλλη – Δεν μου λες, εσύ καπνίζεις μετά το σεξ; Και η άλλη κοιτώντας προς τα κάτω. Δεν έχω παρατηρήσει κάτι τέτοιο…».
Γενικώς, τον τελευταίο καιρό θυμάμαι διάφορα σχολικά. Φεύγαμε από τα σπίτια για το σχολείο και φώναζαν οι μανάδες «Ξέχασες να πάρεις το κούτσουρο». Κουβαλούσαμε όλοι ή σχεδόν όλοι από ένα κούτσουρο για τη σόμπα της τάξης. Στην τσάντα, σάκκα τη λέγαμε, τα βιβλία όλα από δεύτερο και τρίτο χέρι, χωρίς εξώφυλλα, βάζαμε μπλε στέλα να μη φαίνονται. Το κυλικείο πολυτέλεια. Λίγα παιδιά πλησίαζαν. Βγάζαμε το δεματάκι της μάνας από τη σάκα. Ψωμί, τυρί, κανένα μήλο, κανένα πορτοκάλι. Δίναμε. «Πάρε το μήλο, δεν θα το φάω». Πώς να άντεχες κάτι μάτια να σε κοιτούν με λιγούρα.
Πολλές φορές κοίταξα έτσι. Το απόγευμα περνούσαν οι γίδες, έβγαιναν οι γυναίκες με τα κατσαρόλια, επί τόπου άρμεγμα, το μισό για το πρωί, το υπόλοιπο ρυζόγαλο. Βάζαμε μια κουταλιά κακάο ή καφέ ελληνικό στο γάλα να σπάει τη γιδίλα. Ο,τι περίσσευε πήγαινε στις κότες. Ολα τα σπίτια με κοτέτσια. Γεννούσαν όλες κάθε μεσημέρι και τα καλοκαίρια δεν μπορούσες να κοιμηθείς. Κυριακή παρά Κυριακή, σφάξιμο, στον φούρνο με πατάτες. Από τον κήπο. Πιτσιρικάς σε μανάβικο δεν πήγα ποτέ. Νομίζω ήταν στην Αθήνα η πρώτη φορά. Τα καλοκαίρια δουλεύαμε στον τρύγο και τον θερισμό, 2 δραχμές παίρναμε στο πατητήρι, μεθούσαν και οι πατούσες μας. Μετά, στο άπλωμα της σταφίδας. Τέτοιο καιρό λιοστάσια. Δύο τρεις από την τάξη μόνο δεν δούλευαν. Ολοι οι υπόλοιποι το θεωρούσαμε φυσιολογικό. Ετσι ήταν. Τίποτα δεν χαριζόταν. Στις διακοπές του σχολείου δουλειά. Βοηθοί σερβιτόρων, οικοδομές, χωράφια, στο λιμάνι, στα καμίνια, πάγο στα σπίτια με το καρότσι «λεμονάδες, πορτοκαλάδες» στα σινεμά. Επιβίωση. Μεγαλώσαμε, ζήσαμε, είδαμε και καλές μέρες, ξοδέψαμε, μας τα ξόδεψαν, πάλι καλά που προλάβαμε. Τώρα στα στερνά κάποια από αυτά, τα περισσότερα, ξαναμπήκαν στη ζωή μου. Τα νέα παιδιά λυπάμαι. Από το i-phone στην κότα είναι τεράστια η απόσταση. Και το i-phone δεν κάνει αβγά.