ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΜΕΤΑ ΤΑ 60…

Η ασφάλεια στην οδήγηση απαιτεί πολύ περισσότερα από το να καταλαβαίνει κανείς τις πινακίδες και τον ΚΟΚ. Καθώς γερνάμε, μπορεί να παρατηρήσουμε αλλαγές στο σώμα μας που δυσχεραίνουν την οδήγηση – αλλαγές τόσο απλές, όσο μια δυσκολία στο να γυρίσουμε προς τα πίσω το κεφάλι.

Ειδικοί από την Κλινική Μάγιο στο Ρότσεστερ της Μινεσότα έχουν μερικές συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά τους ηλικιωμένους να οδηγούν με ασφάλεια.

1. Να είστε δραστήριοι. Η φυσική δραστηριότητα βελτιώνει τη δύναμη και την ευλυγισία, διευκολύνοντας έτσι κινήσεις όπως ο χειρισμός του τιμονιού και το γύρισμα του κεφαλιού. Φροντίστε να ασχολείστε καθημερινά με δραστήρια πράγματα, όπως το περπάτημα και η φροντίδα των λουλουδιών στον κήπο ή τη βεράντα. Αν κάνετε καθιστική ζωή, ρωτήστε πρώτα τον γιατρό σας πριν αυξήσετε το επίπεδο της δραστηριότητάς σας.

2. Να κάνετε τη θεραπεία σας. Εάν πάσχετε από οποιοδήποτε χρόνιο νόσημα, φροντίστε να κάνετε σωστά τη θεραπεία σας. Ορισμένα νοσήματα, όπως ο διαβήτης, μπορεί να σας δημιουργήσουν προβλήματα πίσω από το τιμόνι (η υπογλυκαιμία για παράδειγμα είναι ό,τι χειρότερο για έναν οδηγό, άρα πρέπει να ρυθμίζετε καλά το σάκχαρό σας). Να διαβάζετε επίσης το φυλλάδιο μέσα στα φάρμακά σας, ιδίως στο σημείο που γράφει για τις ανεπιθύμητες ενέργειες, διότι πολλά φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν την οδήγηση _ και το γράφουν ρητά ότι προκαλούν λ.χ. υπνηλία ή ζάλη και ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται αν πρόκειται να οδηγήσει κανείς. Κάθε φορά που σας δίνει ο γιατρός ένα φάρμακο, να τον ρωτάτε αν μπορεί να επηρεάσει την οδήγηση.

3. Να ελέγχετε τακτικά μάτια και ακοή. Τα προβλήματα οράσεως (όπως ο καταρράκτης, το γλαύκωμα και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδος) και ακοής μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα για τους οδηγούς. Αν για παράδειγμα κάποιος έχει εκφύλιση της ωχράς, μπορεί να μη βλέπει καθαρά τη νύχτα, ενώ ένας βαρήκοος μπορεί να μην ακούσει ένα αυτοκίνητο που πλησιάζει με ταχύτητα. Ρωτήστε συνεπώς τον γιατρό σας κάθε πότε πρέπει να ελέγχετε τα μάτια και τα αυτιά σας και να κάνετε τη θεραπεία που σας συνιστάται κάθε φορά.

4. Να δέχεστε την αλήθεια. Αν το σώμα σας έχει αρχίσει να εξασθενεί, δεχθείτε το και κάνετε τις απαιτούμενες προσαρμογές. Αν για παράδειγμα τα χέρια σας πονάνε και δεν μπορείτε να κρατήσετε σωστά το τιμόνι, βάλτε του το ειδικό κάλυμμα που καθιστά πιο άνετο το κράτημα και την περιστροφή του. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε από τον γιατρό σας να σας δώσει φυσικοθεραπείες ή να σας συστήσει ασκήσεις για να διορθώσετε τα σωματικά συμπτώματά σας. Μπορεί επίσης να πρέπει να κάνετε προσαρμογές στο αυτοκίνητό σας (λ.χ. να βάλετε πιο μεγάλους καθρέφτες) ή και να αλλάξετε αυτοκίνητο (να πάρετε ένα πιο μεγάλο ή πιο ψηλό και με μεγαλύτερα πεντάλ) για να οδηγείτε καλύτερα.

5.Να οδηγείτε σε άριστες συνθήκες. Προσπαθήστε να μην οδηγείτε τη νύχτα και όταν έχει κακοκαιρία, κατά προτίμηση σε ήσυχους δρόμους και σε περιοχές που γνωρίζετε καλά. Να προγραμματίζετε καλά το δρομολόγιό σας για να αποφεύγετε το μποτιλιάρισμα και να αναβάλλετε τη μετακίνησή σας εάν η ορατότητα είναι περιορισμένη. Να αποφεύγετε την οδήγηση όταν είστε κουρασμένοι ή θυμωμένοι και ποτέ να μην οδηγείτε εάν έχετε πιει έστω και ένα ποτηράκι.

6. Να προετοιμάζεστε καλά. Να μπαίνετε στο αυτοκίνητο καλά προετοιμασμένοι, έχοντας χαράξει στο μυαλό σας τον δρόμο που θα ακολουθήσετε, ώστε να μη χρειασθεί να ανοίξετε χάρτη καθ’ οδόν. Την ώρα της οδήγησης να μην έχετε ανοιχτό το ραδιόφωνο ούτε να μιλάτε στο κινητό ή να τρώτε.

7. Παραδώστε το δίπλωμα. Εάν εμφανίσετε σύγχυση την ώρα που οδηγείτε ή οι δικοί σας σάς πουν ότι ανησυχούν για τον τρόπο που οδηγείτε, αναζητήστε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης. Λεωφορεία, μετρό και τραμ μπορούν να σας βοηθήσουν. Το να παραδώσετε το δίπλωμα δεν σημαίνει ότι ήρθε το τέλος της ανεξαρτησίας ούτε βεβαίως της ζωής σας.

Πηγη: tanea.gr