8 ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ!

Date

Οι οικιακές εργασίες είναι κουραστικές και βαρετές. Παρόλα αυτά κανείς δεν σταμάτησε να ασχολείται με τα οικιακά, το αντίθετο μάλιστα. Στρώσιμο κρεβατιών, σιδέρωμα, πλύσιμο, ξεσκόνισμα είναι καθημερινές δραστηριότητες για τους περισσότερους από εμάς, πριν, βέβαια, αλλάξουμε γνώμη, διαβάζοντας το άρθρο που ακολουθεί. Ή έστω το χρησιμοποιήσουμε ως άλλοθι για να μην κάνουμε ποτέ ξανά δουλειές στο σπίτι. Γιατί υπάρχουν 8… σοβαροί λόγοι να τις αποφεύγουμε ή έστω να τις… πασάρουμε σε κανέναν πιο αδαή…

1. Το σεντόνι με λάστιχο είναι το… χειρότερο!

Η έντονη προσπάθεια να τεντώσουμε, να ισιώσουμε και να εφαρμόσουμε το σεντόνι με λάστιχο στο κρεβάτι μπορεί να μας δίνει μια αισθητική ικανοποίηση εκ τους αποτελέσματος, όμως εγκυμονεί κινδύνους, αφού η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί να δημιουργήσει θρόμβο στο αίμα σε κάποια αρτηρία του καρπού. Τα συμπτώματα είναι μούδιασμα και μυρμήγκιασμα αλλά και αδυναμία στο χέρι. Πρόσφατα, μάλιστα, μια 73χρονη Βρετανίδα που… έστρωνε πολλά σεντόνια (προφανώς) αχρήστευσε τον αντίχειρά της και χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση και φυσικοθεραπεία για να επανέλθει.

2. Και τα νεύρα… τσατάλια!

Κάνοντας δουλειές αμέσως μετά την επιστροφή από την εργασία ενισχύονται οι ορμόνες του στρες. Τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης αποδεικνύουν ότι τα οικιακά μετά από μια μέρα κουραστικής δουλειάς στο γραφείο διατηρούν όχι μόνο τα επίπεδα της κορτιζόλης στα ύψη αλλά και το άγχος, τον εκνευρισμό και την ένταση που έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στις γυναίκες, μάλιστα, παρατηρήθηκε ότι η κορτιζόλη μειώνεται μόνο όταν οι σύντροφοί τους δώσουν ένα… χεράκι βοηθείας!

3. Βαριά… η μεταφορά φορτίων!

Η μεταφορά «βαρέων φορτίων» ρούχων για άπλωμα προκαλεί προβλήματα στον ώμο. Ο ορθοπαιδικός χειρουργός Denny Lie αναφέρει σχετικά: «Η βλάβη στους τένοντες των ώμων και κατ’ επέκταση ένας έντονος και βαθύς πόνος προκαλούνται εξαιτίας μιας μεγάλης… ποικιλίας καθημερινών οικιακών δραστηριοτήτων.

4. Τζάμια… αόρατα, τέλος!

Όσο πιο καθαρά τζάμια έχεις στο σπίτι τόσο πιο πολύ κινδυνεύεις να αποκτήσεις άσθμα (αν δεν έχεις ήδη!). Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η χρήση γυαλιστικών σπρέι για τζάμια, έστω και μία φορά την εβδομάδα, αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο στους ενήλικες να αποκτήσουν άσθμα, ενώ αν ταυτόχρονα γυαλίζουν έπιπλα και τρίβουν μπανιέρες, καλό θα ήταν να… κοιταχτούν.

5. Καλωσόρισες κατάθλιψη!

Πολλές δουλειές στο σπίτι οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην κατάθλιψη. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα πρόσφατης μελέτης που διεξήχθη στη Βραζιλία, οι γυναίκες που ασχολούνταν με τα οικιακά είχαν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άγχος και κατάθλιψη. Γι’ αυτό αν σκέφτεστε «να κάνω καμιά δουλίτσα μπας και… ξελαμπικάρω», μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτείτε.

6. Το πάνω χέρι στα οικιακά… θεραπεύει!

Αν ο σύντροφός σας κάνει περισσότερες δουλειές από εσάς στο σπίτι, τότε είστε σε καλό δρόμο! Μια σουηδική μελέτη αποφάνθηκε ότι οι γυναίκες που κάνουν λιγότερα στο σπίτι (σίδερο, σφουγγάρισμα, πλύσιμο και τα συναφή) έχουν λιγότερα ψυχολογικά προβλήματα από εκείνες που έχουν «γαλόνια» στην καθαριότητα.

7. Το γήρας ου γαρ έρχεται μόνον...

Οι δουλειές του σπιτιού γίνονται πιο επικίνδυνες καθώς γερνάμε. Για φανταστείτε μόνο να είστε λέει ηλικιωμένη, επάνω στη σκάλα και να θέλετε να καθαρίσετε εκείνη τη γωνία της πόρτας! Γίνεται; Δεν γίνεται! Το 2010 μια μελέτη διαπίστωσε ότι το 27% των τραυματισμών σε ηλικιωμένους συνέβη κατά τη διάρκεια των εργασιών εντός της οικίας. Αντίθετα, οι νεότεροι είναι πιο πιθανό να τραυματιστούν κάνοντας κάποιο άθλημα.

8. Ο καλύτερος μας φίλος, τα μικρόβια!

Τα μικρόβια είναι ούτως ή άλλως χρήσιμα και κυρίως… παρεξηγημένα. Έρευνες επί ερευνών καταδεικνύουν ότι η επαφή με παντός είδους μικροβίων ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών, ενώ οι υπερβολές στην καθαριότητα καλό θα ήταν να αποφεύγονται. Γι΄αυτό λίγη βρομιά παραπάνω σε κάνει πάντα πιο δυνατό!

Πηγη: perierga.gr

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα