ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Η ΜΥΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ ΣΤΑ ΡΟΥΧΑ

Τα επίπεδα νικοτίνης στα μαλλιά νεογνών που κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο με γονείς που καπνίζουν είναι τριπλάσια σε σχέση με νεογνά που κοιμούνται σε άλλο δωμάτιο, αναφέρει νέα έρευνα. Η νικοτίνη προέρχεται από σωματίδια καπνού που διαπερνούν το δέρμα των γονέων, τα ρούχα και τα μαλλιά, που είναι γνωστό ως παθητικό κάπνισμα, «από τρίτο χέρι», εξηγούν ισπανοί ερευνητές.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα από μαλλιά 252 νεογνών μικρότερων από 18 μηνών και ρώτησαν τους γονείς τους σχετικά με τις συνήθειες καπνίσματος. Ποσοστό 73% των γονέων δήλωσε ότι κάπνιζαν ή επέτρεπαν το κάπνισμα στο σπίτι τους και 83% των δειγμάτων από τα μαλλιά των νεογνών έδειξε υψηλά επίπεδα νικοτίνης.

Η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι τοξίνες από τον καπνό του τσιγάρου είναι ακόμα παρούσες στα σπίτια ακόμα και όταν οι γονείς προσπαθούν να λάβουν μέτρα για την προστασία της υγείας των παιδιών, όπως να καπνίζουν κοντά σε παράθυρο, να αερίζουν τα δωμάτια μετά το κάπνισμα ή να καπνίζουν όταν το νεογνό βρίσκεται σε διαφορετικό δωμάτιο ή απουσιάζει από το σπίτι.

Η επικεφαλής της έρευνας, Guadalupe Ortega, δήλωσε ότι το παθητικό κάπνισμα είναι η κύρια προβλέψιμη αιτία παιδικής θνησιμότητας στις ανεπτυγμένες χώρες.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό «BMC Public Health».

 

Πηγή: iatronet