banner ad

ΧΑΣΤΕ ΤΑ ΠΕΡΙΤΤΑ ΚΙΛΑ ΜΕ 6 ΓΕΥΜΑΤΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ

. December 11, 2012 . 0 Comments

Αν συχνάζετε σε γυμναστήρια ή έχετε φίλους που ασχολούνται με την άσκηση, τότε σίγουρα θα έχετε ακούσει την πρόσφατη θεωρία που υποστηρίζει ότι πολλά και μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.

Είναι αλήθεια, ότι οι περισσότεροι από εμάς μεγαλώσαμε με τη συνήθεια να τρώμε 3 μεγάλα γεύματα την ημέρα.

Σήμερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει και κάποιοι έχουν αρχίσει να υιοθετούν μια νέα διατροφική συνήθεια.

Τι πιστεύουν όμως γι’ αυτό οι ειδικοί;
Η απάντηση που δίνουν είναι ότι η πρακτική που μας παροτρύνει να τρώμε περισσότερα και πιο μικρά γεύματα -δεδομένου ότι αυτά θα είναι όσο το δυνατόν θρεπτικά και υγιεινά- σίγουρα μπορεί να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους.

Η κύρια φιλοσοφία αυτής της διατροφικής συνήθειας είναι ότι τα μικρά γεύματα μας βοηθούν να χάσουμε βάρος, αφού δίνουμε στο σώμα μας τη δυνατότητα να χειρίζεται καλύτερα τις ποσότητες που καταναλώνουμε, απορροφώντας παράλληλα όλα τα θρεπτικά τους συστατικά με πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Στην ουσία, κατανέμοντας τις θερμίδες σε 6 μικρότερα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυξάνουμε τον μεταβολισμό μας και την καύση των θερμίδων κατά 10%.

Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, άτομα που συνήθιζαν να καταναλώνουν πολλά και μικρά γεύματα, εμφανίσαν χαμηλότερα επίπεδα κακής χολιστερίνης (LDL) και σταθερά επίπεδα συσσώρευσης λίπους και σακχάρου στο αίμα.

Επομένως, αν κάποιος θέλει να χάσει βάρος, καλό θα ήταν να ακολουθήσει την διατροφική αρχή του “τρώω μικρά γεύματα και πιο συχνά”, η οποία υπόσχεται αποτελεσματικότερο τρόπο καύσης της τροφής.

Φροντίστε λοιπόν να “τσιμπάτε” σωστά τρόφιμα κατά τη διάρκεια της ημέρας και μην αφήνετε το στομάχι σας άδειο για πολλές ώρες.
Με αυτό τον τρόπο, θα αισθάνεστε συνεχώς γεμάτοι ενέργεια και θα χάνετε βάρος, ενεργοποιώντας τον μεταβολισμό σας.

Βέβαια, η ρουτίνα των 3 γευμάτων την ημέρα (πρωϊνό, μεσημεριανό, βραδινό) είναι σαφώς πιο εύκολη, μιας και για τους περισσότερους από εμάς το ωράριο της εργασίας μας είναι 9-5 και η ευκαιρία για διαλείμματα ελάχιστη.

Τις περισσότερες φορές, η προσπάθεια για μεγαλύτερη παραγωγικότητα στην εργασία, λειτουργεί εις βάρος της υγείας μας, περνάνε 4-5 ώρες χωρίς να έχουμε φάει τίποτα και το σώμα μας αντιδρά αρνητικά, αφού καταλήγουμε να του προσφέρουμε λίγα γεύματα σε υπερβολικές ποσότητες.

Πρέπει φυσικά να δευκρινίσουμε ότι όταν λέμε πολλά γεύματα την ημέρα, δε σημαίνει κατ’ ανάγκη και μεγάλες ποσότητες τροφής.

Ανάλογα με τις θερμίδες που χρειάζεται κάποιος προκειμένου να χάσει βάρος, θα πρέπει να μοιράζει αντίστοιχα και την ποσότητα της τροφής του σε 6 μίνι γεύματα που θα περιλαμβάνουν υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά.

Αν είστε σπίτι και ετοιμάζετε ένα γεύμα, φροντίστε να το παρασκευάζετε με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορείτε να το απολαύσετε και αργότερα, στην περίπτωση που δεν καταφέρετε να το φάτε όλο.
Για παράδειγμα, οι σαλάτες με dressing είναι ενα γεύμα που συνήθως τρώγεται τη στιγμή που τις φτιάχνουμε και δύσκολα μπορεί να καταναλωθεί μετά από ώρα.

Επίσης, ετοιμάστε απολαυστικά γεύματα ή σνακς για τη δουλειά, βάλτε τα σε τάπερ και πάρτε τα μαζί σας.

Παραδείγματα υγιεινών μίνι γευμάτων για το γραφείο ή σε περίπτωση που βρισκόμαστε έξω είναι:

– Ένα φρούτο
– Ένα τοστ με ψωμί ολικής αλέσεως, γαλοπούλα και τυρί με χαμηλά λιπαρά
– Ένα χυμός
– Ένα γιαούρτι
– Λίγοι ξηροί καρποί
– Ένα αυγό
– Ένα σάντουιτς με κοτόπουλο και λαχανικά ή
– Ακόμη και λίγο φαί από την προηγούμενη μέρα

Μην ξεχνάτε ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να προσαρμοστείτε σ’ αυτή τη νέα διατροφική συνήθεια των 5-6 γευμάτων την ημέρα.

Αν κάποιος συνήθιζε να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες τροφής, στην αρχή μπορεί να νοιώσει ένα μικρό αίσθημα πείνας μεταξύ των γευμάτων, το οποίο όμως θα είναι προσωρινό, αφού με τον καιρό το στομάχι θα προσαρμοστεί στη συγκεκριμένη διατροφή και θα συρρικνωθεί.
Tip: Φροντίστε να πίνετε πολύ νερό.

Θα χρειαστεί λίγη υπομονή και επιμονή, αλλά πιστέψτε με ότι το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει!

Πηγη: antigiransi.com

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Category: ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *