ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ ΕΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΤΕ ΤΟ!

Οι λόγοι που μας αγχώνουν και μας προκαλούν ένταση είναι κοινοί παγκοσμίως: οικονομικοί, ερωτικοί, εργασιακοί, έλλειψη ελεύθερου χρόνου. Πολλοί από εμάς ωστόσο πέφτουμε στην παγίδα να αρνούμαστε τις πραγματικές αιτίες αυτών που μας ενοχλούν και αγχώνουν και κατηγορούμε τρίτους για αυτά που μας συμβαίνουν.

Ένας απλός τρόπος για να αντιμετωπίσετε το άγχος, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Whole Living, είναι… ένα ημερολόγιο άγχους!

Το να καταγράφετε καθημερινά τους λόγους για τους οποίους αγχώνεστε, μπορεί νας σας βοηθήσει να εντοπίσετε τις πραγματικές αιτίες που «ταράζουν» τη ζωή σας, ενώ αναδεικνύοντας τις «περιοχές» εκείνες στις οποίες πρέπει να εστιάσετε την προσοχή σας.

Οι έντεκα συνηθέστεροι παράγοντες που στρεσάρουν τους ανθρώπους παγκοσμίως είναι:

1. Οικονομικοί: Η πίεση που προκαλούν οι οικονομικοί παράγοντες δεν είναι κάτι καινούριο, ωστόσο τα τελευταία χρόνια με την οικονομική κρίση έχουν ανέβει στην κορυφή της λίστας. Σύμφωνα με μία έρευνα που διεξήγαγε η Ένωση Ψυχολόγων της Αμερικής το 2009 το 71% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ο πρώτος παράγοντας που τους προκαλούσε άγχος ήταν οικονομικοί λόγοι, το 63% ανέφερε την οικονομική πολιτική και ένα 47% αναφέρθηκε σε οικογενειακούς λόγους.

2. Εργασιακοί: Στην εποχή των «έξυπνων» κινητών, των laptops, της τηλεπικοινωνίας και της ευρυζωνικότητας η δουλειά και η διασκέδαση πολλές φορές «μπερδεύονται». Μπορεί να βρίσκεσαι σε μια παραλία ή σε ένα δείπνο αλλά αν αυτό που κάνεις είναι να συντάσσεις μια έκθεση για το αφεντικό σου στην πραγματικότητα δεν… ξεκουράζεσαι! Ο ελεύθερος χρόνος συρρικνώνεται και οι άνθρωποι αφιερώνουν όλο και λιγότερο χρόνο στον εαυτό τους κι όσους αγαπούν.

3. Μια δουλειά που δεν σου αρέσει: Σε περίοδο οικονομικής και εργασιακής κρίσης, συχνά δεν έχεις την πολυτέλεια της επιλογής, εργάζεσαι με μισή καρδιά, βαριέσαι και δεν έχεις κανένα ενδιαφέρον αλλά πάλι δε μπορείς να την εγκαταλείψεις. Μπορεί να μην έχεις τον έλεγχο του εργασιακού σου μέλλοντος απόλυτα, αλλά μπορείς να προσπαθείς να γίνεσαι καλύτερος σε ό,τι κι αν κάνεις!

4. Προσωπικές σχέσεις: Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι δύσκολες και οι εντάσεις της καθημερινότητας προκαλούν τριβές και καυγάδες. Τα οικονομικά της οικογένειας, τα σεξουαλικά προβλήματα, η έλλειψη χρόνου για τον σύντροφο και τα παιδιά σε αγχώνουν. Οι συχνές εντάσεις απαιτούν δραστικές λύσεις, που δεν έχεις.

5. Φροντίδα για την οικογένεια: Η φροντίδα των εξαρτώμενων μελών της οικογένειας είναι μεγάλη ευθύνη. Είτε πρόκειται για παιδιά είτε για ηλικιωμένους χρειάζεται συνεχής στενή παρακολούθηση. Καθημερινές υποχρεώσεις που δεν επιτρέπουν χαλάρωση, σε αγχώνουν ακόμα και στον ύπνο σου. Στην έρευνα της Ένωσης Ψυχολόγων Αμερικής ένα 47% δήλωσε ότι η συνεχής φροντίδα εξαρτώμενων μελών ήταν ένας σημαντικός παράγοντας πρόκλησης άγχους.

6. Πίεση των διακοπών: Το να ετοιμάσεις μία ολόκληρη οικογένεια για διακοπές, να μην αφήσεις πίσω εκκρεμότητες να περιμένουν ή να προετοιμάσεις οικογενειακές συγκεντρώσεις και πάρτι για τα παιδιά, σε ορισμένους φαίνεται βουνό. Η περίοδος της προετοιμασίας δημιουργεί μεγαλύτερο άγχος παρά… διασκέδαση.

7. Δεν λες ποτέ όχι: Φοβάσαι ότι θα πληγώσεις ανθρώπους και δεν χαλάς ποτέ χατίρι σε κανέναν. Λάθος! Τρέχεις συνέχεια για τους άλλους, ενώ δεν αφήνεις καθόλου χρόνο στον εαυτό σου. Οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνεις είναι πάνω απ’ τις δυνάμεις σου και σε καταπιέζουν.

8. Έλλειψη ποιοτικού χρόνου: Δεν έχεις χρόνο να δεις τους φίλους σου και τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Νοσταλγείς έναν χαλαρό περίπατο με μία φίλη στην εξοχή, αλλά φαντάζει όνειρο μακρινό. Στερώντας χρόνο απ’ τον εαυτό σου, δεν αποφορτίζεσαι από το στρες της ημέρας και δεν βρίσκεις διεξόδους από τις εντάσεις.

9. Εμμονή με την τελειότητα: Θέλεις να πετυχαίνεις πάντα το τέλειο. Το λάθος είναι ο χειρότερος φόβος σου και αυτό σε γεμίζει στρες. Η εμμονή με την τελειότητα, δεν σου αφήνει χρόνο να σκεφτείς άλλα πράγματα εκτός από τον στόχο σου, αλλά έτσι χάνεις τον εαυτό σου. Αντί να προσπαθείς να αντιμετωπίσεις από πριν όσα πρόκειται να συμβούν, απελευθερώσου από τις μη ρεαλιστικές απαιτήσεις που έχεις θέσει στον εαυτό σου (ή που άφησες να σου θέσουν άλλοι) και προχώρησε μπροστά με τη ζωή σου. Ικανοποίησε ένα στόχο τη φορά.

10. Έλλειψη ενδιαφέροντος: Ξεκινάς μία νέα ενασχόληση και την βαριέσαι, βάζεις έναν στόχο και τα παρατάς στη μέση. Δεν έχεις πάθος και κίνητρο. Αυτό σε στεναχωρεί και σε σπρώχνει στην απόγνωση. Δεν έχεις όρεξη ούτε να κοιμηθείς και αυτό σε εκνευρίζει. Αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου για να βρεις αυτό που σε ενδιαφέρει πραγματικά. Αυτό θα σε βοηθήσει όχι μόνο να αντιμετωπίσεις το άγχος, αλλά θα βελτιώσει κι άλλους τομείς της ζωής σου.

11. Ακαταστασία: Όταν όλα είναι αποδιοργανωμένα, τίποτα δεν λειτουργεί ομαλά. Το σπίτι είναι ακατάστατο, το γραφείο γεμάτο χαρτιά που περιμένουν… και η αίσθηση ότι όλα σε πνίγουν γίνεται όλο και πιο έντονη.