ΟΥΠΣ! ΤΟ ΞΕΧΑΣΑ: ΦΤΑΝΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Πω, πω! Με τούτα και με ‘κείνα και με τ’ άλλα, με τις κρίσεις, τις φτώχειες, τις μιζέριες, την απελπισία, την αναλγησία, τη βλακεία και ΟΛΑ τα γνωστά, αλλά κι αυτά που έρχονται σαν μπουναμάς γιορτινός, προβλήματα μας, ξέχασα ότι μας μένουν μόνο λίγες μέρες μέχρι να πούμε αντίο σ’ αυτόν τον κόσμο! Μέχρι να χτυπήσει η συντέλεια το κουδούνι.

Να ‘ναι καλά οι άνθρωποι! Μας φροντίζουν (έχω να το λέω), αποσπούν την προσοχή μας από θέματα ουσιαστικά, σπέρνοντας στο δρόμο μας κάτι ανούσια, μικρά. Τς, τς, τς! Τι μεγαλείο ψυχής, τι αυταπάρνηση!

Στις 21 Δεκεμβρίου (άλλοι λένε στις 22, αλλά, παρακαλώ, όχι τότε, γιατί γιορτάζει η Αναστασία η Φαρμακολύτρα), του 2012, (ώρα ξέρουμε;;;), σύμφωνα με τη Μυθολογία των Μάγια, θα πλημυρίσουμε, θα πνιγούμε, θα καούμε, θα καταστραφούμε! Τι αστείο! Τα ίδια ή παρόμοια, μας τα έχουν ξαναπεί κατά διαστήματα ανά τους αιώνες. Ένας κάποιος Μίλερ το 1843 περίμενε την Δευτέρα Παρουσία, που δεν ήρθε. Το 1910 αλλά και το 1997, γλυτώσαμε από την ουρά του Κομήτη Χάλει (ουφ!). Το 1990 και το 2000 δεν επαληθεύθηκαν οι εσχατολογικές θεωρίες του Χάους, γραμμένες από τον πιο διάσημο προφήτη της ανθρωπότητας, τον Νοστράδαμο. Κάπου πριν, κάπου μετά, κάτι ήσσονος σημασίας προβλεψούλες για λιώσιμο πάγων και καταβύθισης μας,  πήγαν στράφι. Και να, πάλι που οι δημιουργοί θεοί, Μάγια,  ή ό,τι άλλο, κρίνουν ότι το ‘μοντέλο’ κατέληξε προβληματικό και θέλουν να σπάσουν το καλούπι.

Σε όλες τις φάσεις της Ιστορίας του ανθρώπου, συναντάμε το προφητικό στοιχείο: στα μαντεία της αρχαιότητας, στις θρησκείες, στους μάγους των φυλών, στα ιερά κείμενα. Είναι η προσπάθεια εξήγησης φυσικών φαινομένων, κυρίως, με απλοϊκούς και περιγραφικούς τρόπους. Ένα κοινωνικό-θρησκευτικό φαινόμενο, που λειτουργεί με παραβολές, παρομοιώσεις και έμμεσο εκφοβισμό, με προεκτάσεις χειραγώγησης και έλεγχου των μαζών.

Πέραν αυτών, γεγονός είναι ότι ο πλανήτης διαμορφώνεται συνεχώς. Είναι οι φυσικοί νόμοι αυτοί που, αναπόφευκτα, ορίζουν την πορεία μας. Η περίοδος των παγετώνων ήρθε και ξανάφυγε, αρκετές φορές πάνω στη Γη. Ο πρώτος άνθρωπος πέρασε περπατώντας από την Ασία στη Αμερικάνικη Ήπειρο από τη στενή λωρίδα γης στον Βερίγγειο Πορθμό. Η Κιβωτός του Νώε προσάραξε στο Αραράτ μετά από περιπλάνηση της για μέρες στη πλημμυρισμένη Γη. Σήμερα, προσθέτοντας και την καταστροφή της οικολογικής ισορροπίας από τον άνθρωπο και τα επιτεύγματα του, μπορούμε να προβλέψουμε επερχόμενες κλιματολογικές διαφοροποιήσεις και γεωλογικές αλλαγές, σε μεγαλύτερη ή μικρότερη κλίμακα. Όταν καίγεται το δάσος και το χειμώνα το βρόχινο νερό παρασύρει τα πάντα στο διάβα του, δεν νομίζω ότι χρειαζόμαστε χρησμούς για να το αναμένουμε. Όταν μολύνουμε ατμόσφαιρα και περιβάλλον, δεν νομίζω ότι είναι οι Μάγια αυτοί που θα προφητεύσουν τις ανεπανόρθωτες πληγές μας. Όταν πάμε κόντρα στους νόμους της Φύσης δεν περιμένουμε κάποιο οιωνό να μας μιλήσει για τις συνέπειες.

Εμείς, όμως, ακάθεκτοι. Επιχειρηματίες ανά τον κόσμο θησαυρίζουν πουλώντας το ‘τελευταίο, μεγαλειώδες’ ταξίδι μας σε μέρη ξωτικά, μακρινά, κοντινά, στον Παράδεισο, στον Κάτω Κόσμο (αυτό το τελευταίο το πουλάνε πιο ακριβά γιατί, όπως υποστηρίζου και υπόσχονται ‘θα έχει περισσότερη πλάκα’.) Άλλοι, πάλι, κερδοσκοπούν από την αφέλεια και τον πανικό πουλώντας καταφύγια πυρηνικά, αντιπλημμυρικά, διοχετεύοντας στη αγορά απίστευτες ποσότητες τροφίμων (να δω πώς θα φάτε τελικά τα μαμουνιασμένα όσπρια), φόβο και ανασφάλεια στους αδαείς – ο,τι έχει ο καθένας το πουλάει, χωρίς, βέβαια, να εξηγεί τι θα το κάνει το κέρδος αφού χανόμαστε;;;

Πριν 65 εκατομμύρια χρόνια έπεσε στη Γη ο τελευταίος μεγάλος μετεωρίτης και αυτό οδήγησε στη εξάλειψη των δεινοσαύρων. Αυτών των τεραστίων, φυτοφάγων, καλοκάγαθων –και μη- ζώων. Εμείς όσες φορές νομίσαμε ότι απαλλαχθήκαμε από τους δικούς μας δεινοσαύρους, νάτοι πάλι μπροστά μας! Διάφορα τέρατα, δεύτερης, τρίτης γενιάς, μόνο σαρκοβόρα αυτά, που σέρνονται πάνω μας, γύρω μας και μέσα μας. Είναι βαθύ το κακό. Μήπως να ρυθμίζαμε την προφητεία των Μάγια επιλεκτικά; Μήπως να την κατευθύναμε μόνο εναντίων των σημερινών, δικών μας δεινοσαύρων; Δεν μου ‘ρχεται καμία άλλη πρόχειρη λύση!