banner ad

BORGEN: ΣΥΝΩΜΟΣΙΕΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

. December 19, 2012 . 0 Comments

Borgen-Season-1-Danish-Front-Cover-57208Από τα χρόνια της ελληνικής σειράς «Άγνωστος Πόλεμος», είχα να καθηλωθώ μπροστά στην τηλεόραση για να παρακολουθήσω μια σειρά. Τότε ήταν η αρχή της τηλεόρασης στην Ελλάδα και ένα έργο σε συνέχειες προσέφερε κάτι αλλιώτικο, κάτι μαγικό. Τα πάντα νέκρωναν την ώρα που παιζόταν. Όλοι μαζευόμασταν μπροστά σ’ αυτό το τεράστιο ‘κουτί’ να δούμε τον Ψάχο. Ακόμη και ο πατέρας μου το παρακολουθούσε μετά μανίας – του θύμιζε και την εποχή που είχε πολεμήσει.

Σήμερα με το Borgen τα πράγματα είναι διαφορετικά. Αυτό που με καθηλώνει είναι ο κινηματογραφικός τρόπος με τον οποίο ο σκηνοθέτης καταγράφει τα πολιτικά πάθη, τα παρασκήνια και τις συνωμοσίες, αλλά και την σύγκρουση της πολιτικής εξουσίας μ’ αυτήν την τέταρτη εξουσία: τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Επιπλέον, θίγει και τον σύγχρονο ρόλο των γυναικών σε όλα τα επίπεδα. Κι αν τότε ο «Άγνωστος Πόλεμος» αναφερόταν στον πόλεμο του ’40, το  Borgen αναφέρεται στην σημερινή πραγματικότητα που διέπει την πολιτική. Μια πολιτική εντελώς διαφορετική από τον ορισμό της λέξης, μια πολιτική που διέπεται από ίντριγκες, συμφέροντα – όχι του λαού που ‘υπηρετεί- συμβιβασμούς και διαπλεκόμενους. Είναι ένα δυνατό, καλογραμμένο σενάριο της μεγάλης δανέζικης σχολής, με καταπληκτικούς διαλόγους και στιβαρούς χαρακτήρες.

Το όνομα Borgen είναι υποκοριστικό του Crhistianborg, που σημαίνει στα Δανέζικα “πρωθυπουργικό γραφείο”, “κοινοβούλιο”, “ανώτατο δικαστήριο”. Η Brigitte Nyborg ερμηνεύει, πολύ πειστικά, μια φιλόδοξη νεαρή πολιτικό, η οποία αναρριχάται στον πρωθυπουργικό θώκο και ξεκινάει να κυβερνά την χώρα της (Δανία) με τις καλύτερες και τιμιότερες των προθέσεων. Είναι απόλυτη και ‘καθαρή’, δραστήρια και ευρηματική, αξιοπρεπής και αποφασισμένη  για την ‘κάθαρση’. Προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της οικογένειας της και των υποχρεώσεων της. Πολύ σύντομα, όμως θα δει ότι τα πράγματα, ιδίως στην πολιτική, δεν έχουν μόνο ένα πρόσωπο. Είναι μάλλον σαν τον Ιανό τον διπρόσωπο ρωμαίο θεό. Και καλείται να διαχειριστεί την σκοτεινή πλευρά της εξουσίας, εξαναγκαζόμενη από τις συνθήκες και χάριν των ισορροπιών, πολύ νωρίς να κάνει υποχωρήσεις κόντρα στις ίδιες της τις αρχές, πρωτίστως. Συμβιβασμός! Όχι μόνο απέναντι σε πολιτικούς αντιπάλους και συνεργάτες, ενίοτε, αλλά απέναντι στην προσωπική ζωή της, επίσης.

Στην προσπάθεια της να σταθεί σωστά σε όλους τους ρόλους, χάνει την οικογενειακή γαλήνη, μη έχοντας τον χρόνο να σταθεί στα καθημερινά προβλήματα των παιδιών της, αλλά και την κατανόηση του συζύγου της, ο οποίος νιώθει ότι μπαίνει στο περιθώριο μιας δυναμικής συζύγου-πρωθυπουργού. Είναι το αιώνιο πρόβλημα του φιλόδοξου ‘αρσενικού’, που αρνείται να παίξει το δεύτερο, θηλυκό ρόλο στο σπίτι, παρά τα όσα ευαγγελίζεται, σαν σύγχρονος άντρας υπέρ της ισότητας και των ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών. Αν οι ρόλοι ήταν αντίστροφοι όλα θα ήταν άψογα. Και για μιαν ακόμη φορά θα θέσω το ερώτημα: Μπορεί μια γυναίκα να συνδυάσει οικογένεια και καριέρα –σε οποιονδήποτε τομέα-, χωρίς να ταλανίζεται από τύψεις και χωρίς να δέχεται ανηλεή ψυχολογικό πόλεμο;

Το Borgen είναι ένα συναρπαστικό, πολιτικό θρίλερ με γρήγορους ρυθμούς, ανατρεπτικό σενάριο, που θίγει πολυπλόκαμα ζητήματα σε πολιτικό, αλλά και προσωπικό επίπεδο. Θέτει ερωτήματα και προβληματίζει σχετικά με τον Συμβιβασμό (με Σ κεφαλαίο) στον οποίο εξαναγκαζόμαστε συχνάκις και μας στοιχειώνει πολλάκις. Μια σειρά για την πολιτική που είναι κατεστραμμένη και τους πολιτικούς που, στην πλειοψηφία τους, είναι καταστροφείς. Μια σειρά για τα πολιτικά πάθη που πνίγουν την αξιοπρέπεια αλλά και για την γυναίκα, η οποία πάντα πληρώνει το τίμημα των αποφάσεων της και έρχεται αντιμέτωπη με την συνείδηση της και την ζωή της. Παράλληλες ατομικές ιστορίες-δράματα και πολιτικά αδιέξοδα. Ένα σενάριο που αναζητά απελπισμένα αξίες μέσα στους σκοτεινούς διαδρόμους της εξουσίας και φως στο λαβύρινθο των  προσωπικών σχέσεων.

Print Friendly, PDF & Email

Tags:

Category: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *