ΤΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙ ΜΟΥ

Εβλεπα τον Μπουτάρη να λέει ότι φταίνε οι δημότες για τα σκουπίδια. Πολύ σωστά. Φταίνε… φταίμε. Από ’κει και πέρα, υπάρχει τρελό χρήμα πίσω από τα σκουπίδια, εμπλέκονται επιχειρηματίες, εκδότες, πολιτικοί, δήμαρχοι, λαμόγια και συμμορίες. Κυρίως εμπλέκεται το κράτος με τη δειλία του, την ανυπαρξία του και τον ζαμανφουτισμό του. Λογική «πάμε και βλέπουμε».

Στην ουσία καθόμαστε και μυρίζουμε. Ετσι φτάνουμε στη βρόμικη όψη της Ελλάδας, στο απέραντο σκουπιδαριό. Δεν είναι μόνο η Αθήνα, δεν είναι η Θεσσαλονίκη, η Κερατέα, η Πάτρα. Αυτή τη στιγμή, το μόνο που αναπτύσσεται είναι το σκουπίδι. Στη Ζάκυνθο π.χ. πέφτουν λύματα στη θάλασσα, σ’ ένα παραδεισένιο τοπίο, από τον ακατάλληλο υπερκορεσμένο ΧΥΤΑ. Περιοχές πεθαίνουν, υδροφόροι ορίζοντες μολύνονται λόγω διαπλοκής και οικονομικών συμφερόντων.

Από ’κει και πέρα, φταίμε και ’μεις.

Καμία αγωγή, καμία ευαισθησία, παντελής έλλειψη παιδείας. Καλάθια απορριμμάτων άδεια, σκουπίδια παντού. Ημουν στην πόλη χθες. Υπάρχει μια παιδική χαρά, στέκι 18άρηδων. Πετάνε παντού μπουκάλια, τενεκεδάκια, κουτιά από πίτσες, πακέτα τσιγάρων, χαρτιά. Τα καλάθια άδεια, πεντακάθαρα. Κι αν τους κάνεις παρατήρηση, σου λένε «πληρώνω καθαριότητα, να έρθει ο Δήμος να τα γλείψει».

Παλιά, έβλεπες νοικοκυρές να σκουπίζουν το πεζοδρόμιό τους. Να ρίχνουν και κανένα άσπρισμα. Τώρα, δεν βγαίνει καμιά να σκουπίσει. Βρόμικα πεζοδρόμια, πατάνε σκουπίδια για να μπουν στο σπίτι τους, τα δικά τους σκουπίδια. Βαριούνται να τα πάνε στον κάδο. Οι ίδιες, βρίζουν. «Θα μας φάνε τα ποντίκια, ντροπή, πού είναι ο δήμος». Να σε φάνε κυρία μου. Γιατί ο δήμος, εικόνα σου είναι και σου μοιάζει.