Η ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΥΦΥΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Η διακόσμηση, τα παιχνίδια και τα έπιπλα μέσα στο δωμάτιο του παιδιού σας πρέπει να αλλάζουν και να διαμορφώνονται πάντα ανάλογα με την ηλικία του, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν καλύτερα όλες τις φυσιολογικές ανάγκες για γνώση, παιχνίδι, κίνηση, πειραματισμό, αλλά και ξεκούραση.

Εκτός από τα γονίδια, τα ερεθίσματα που δέχονται τα παιδιά καθημερινά από το περιβάλλον τους μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την ευφυία τους. Έτσι, η σωστή διακόσμηση και ο κατάλληλος εξοπλισμός μπορούν να εξασφαλίσουν ερεθίσματα που συμβάλλουν στη νοητική ανάπτυξη, ενθαρρύνοντας τα παιδιά να αποκτήσουν γνώσεις.

Ο εξοπλισμός και η διακόσμηση του βρεφικού και παιδικού δωματίου είναι πολύ σημαντική υπόθεση. Πριν πάτε λοιπόν στα μαγαζιά, φροντίστε να μελετήσετε πολύ καλά το χώρο και κάντε τις επιλογές σας, όχι μόνο με γνώμονα τη λειτουργικότητα, αλλά και με κριτήρια που θα κάνουν το δωμάτιο ευχάριστο και δημιουργικό για το μικρό ένοικο.

Αν το παιδί είναι 6 – 12 μηνών:

Η διακόσμηση πρέπει να είναι τέτοια που να εξασφαλίζει ένα περιβάλλον ήρεμο, αλλά με τα κατάλληλα ερεθίσματα. Επιλέξτε για τους τοίχους χρώματα απαλά τα οποία έχουν κατευναστική επίδραση, ώστε να προδιαθέτουν πιο εύκολα για ύπνο. Σε κάποια σημεία, όμως, πρέπει να υπάρχουν πιο έντονα χρωματικά ερεθίσματα για τις ώρες που το μωρό σας θα είναι ξύπνιο: πάνινα ταμπλό, stickers ή ζωγραφική τοίχου μπορεί να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα ερεθίσματα. Προτιμήστε τα ευδιάκριτα σχήματα που έχουν έντονα περιγράμματα αλλά με σχετικά απλή γραμμή, π.χ. ζωάκια. Σε αυτήν τη φάση μην κάνετε το δωμάτιο του παιδιού έντονα κοριτσίστικο ή έντονα αγορίστικο, επιλέξτε πιο ουδέτερα θέματα.

Τα βρεφικά παιχνίδια έχουν ανάγκη από χρώμα. Τα μωρά δείχνουν έντονη προτίμηση στο κόκκινο χρώμα, επειδή είναι το πρώτο στο οποίο μπορούν να εστιάσουν το βλέμμα και συνεπώς την προσοχή τους, ενώ το μπλε ενισχύει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία. Ας δούμε τι μπορείτε να βάλετε στο δωμάτιο του μωρού για να είναι πιο ζεστό και φιλικό:

•Η σημασία του παιχνιδιού τους πρώτους μήνες είναι πολύ σημαντική. Όλες οι εμπειρίες που αποκτούν τα μωρά μέσα από το παιχνίδι οδηγούν σε ικανότητες που χρησιμοποιούν αργότερα στη ζωή τους. Επιλέξτε κάποια περιστρεφόμενα παιχνίδια με ζωάκια που κρέμονται πάνω από την κούνια.

•Ωραία ιδέα είναι και τα μελωδικά κουρδιστά παιχνίδια για να παίζει κάθε φορά που το βάζετε για ύπνο. Στα καταστήματα μπορείτε να βρείτε και μουσικούς προβολείς με εικόνες, ήχους και νανουρίσματα με διάφορα θέματα, όπως π.χ. ωκεανός, βυθός, κ.ά.

•Τα μωρά από την ημέρα της γέννησής τους θέλουν να ψάχνουν, να ανακαλύπτουν και να μαθαίνουν νέα πράγματα. Στα καταστήματα θα βρείτε μια φανταστική συλλογή από εκπαιδευτικά παιχνίδια, που κεντρίζουν το ενδιαφέρον του παιδιού και παράλληλα το διασκεδάζουν.

•Διακοσμητικά παιχνίδια με φατσούλες, που διεγείρουν την ικανότητα παρατήρησης. Προτιμήστε τα σε κόκκινο χρώμα, που κινητοποιεί τη δημιουργικότητα και είναι το πιο κατάλληλο χρώμα για παιχνίδια.

•Cd player για να ακούει νανουρίσματα, ευχάριστες μελωδίες και αργότερα παιδικά παραμυθάκια, η εκμάθηση των οποίων ενθαρρύνει την ανάπτυξη του λόγου. Τα νεογέννητα ανταποκρίνονται στη μουσική, καθώς από την περίοδο της παραμονής τους στη μήτρα ήταν εξοικειωμένα με το ρυθμό της καρδιάς.

Αν το παιδί είναι 2 έως 3 ετών:

Δώστε προτεραιότητα στην ασφάλεια. Μην ξεχνάτε, ότι το παιδί μόλις αρχίσει να περπατάει χρειάζεται ελευθερία κινήσεων για να μπορεί να εξερευνήσει το χώρο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να διαμορφώσετε έτσι το δωμάτιό του, ώστε να υπάρχει αρκετός ελεύθερος χώρος στον οποίο θα μπορεί να κινείται, να περιεργάζεται και να αγγίζει τα πράγματα χωρίς περιορισμούς. Φροντίστε λοιπόν να μην υπάρχουν κίνδυνοι στο δωμάτιο, στα έπιπλα και στις πρίζες, για να μπορεί το παιδί να κινείται σε μια ατμόσφαιρα ελεγχόμενης ελευθερίας. Αυτό θα το βοηθήσει να ανακαλύψει πιο γρήγορα τον κόσμο και τον τρόπο που λειτουργεί, ενισχύοντας έτσι τη νοητική του ανάπτυξη.

Μετά την ηλικία των 2 ετών, καλό είναι να υπάρχουν στο δωμάτιο διάφορα αξεσουάρ με τα βασικά χρώματα (μπλε, κόκκινο, κίτρινο) και τα συμπληρωματικά τους (πράσινο, καφέ, πορτοκαλί). Η ύπαρξη των χρωμάτων, εκτός από την ευχάριστη ατμόσφαιρα, θα σας δώσει τη δυνατότητα να μάθετε εύκολα στα παιδιά σας τα χρώματα. Ας δούμε, όμως, τι άλλο μπορείτε να προσθέσετε στο δωμάτιό του:

•Η ανάγκη για δημιουργία, που εκδηλώνεται κυρίως μέσα από τη ζωγραφική, είναι ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά των δίχρονων παιδιών. Για να ενισχύσετε την καλλιτεχνική τους φύση, καλό είναι να υπάρχει μια γωνιά στο δωμάτιο όπου θα μπορούν να ασχοληθούν με τέτοιες δραστηριότητες. Εφοδιαστείτε με μολύβια, χρωματιστά στυλό, χοντρές ξυλομπογιές, κηρομπογιές και βάλτε στο δωμάτιο ένα τρίποδο ζωγραφικής, γιατί η καλύτερη θέση για να ζωγραφίζει σ΄ αυτή την ηλικία είναι όρθιο.

•Τοποθετήστε χαμηλές κρεμάστρες στον τοίχο, για να μάθει να κρεμάει τα ρούχα του.

•Προσθέστε μερικά υφασμάτινα ή πλαστικά κουτιά αποθήκευσης (που θα ανοίγουν από πάνω), για να μάθει να βάζει μέσα τα παιχνίδια του.

•Παρουσιάστε στα παιδιά σας τον κόσμο της μουσικής με παιχνίδια. Ένα μικρό πιανάκι, ένα τύμπανο, ένα ξυλόφωνο, κ.ά φέρνουν τα παιδιά στην πρώτη τους επαφή με τον κόσμο της μουσικής προσφέροντας μοναδικές στιγμές χαράς, αυτοσχεδιασμού και δημιουργίας. Η μουσική διαμορφώνει και αναπτύσσει τις εκφραστικές ικανότητες, ενώ συντελεί στην ανάπτυξη μιας όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένης προσωπικότητας.

•Παρόλο που τα παιδιά σ’ αυτή την ηλικία δεν μπορούν να διαβάσουν, βάλτε στο δωμάτιό τους μια χαμηλή βιβλιοθήκη, για να είναι πιο συχνή η επαφή τους με τα βιβλία. Τα παιδιά που έχουν από νωρίς επαφή με τα βιβλία, έχουν πιο ανεπτυγμένο λόγο και αναπτύσσουν γρηγορότερα τις δεξιότητες της ομιλίας, της ανάγνωσης και της γραφής.

Αν το παιδί είναι 4 έως 5 ετών:

Τώρα που το παιδάκι σας μεγάλωσε, για να είναι το δωμάτιό του το αγαπημένο του μέρος, ένα βασικό μέλημα είναι η σωστή επιλογή των χρωμάτων των τοίχων. Χωρίς να θέλουμε να σας… τρομάξουμε, πρέπει να τονίσουμε ότι τα χρώματα “κρύβουν” κινδύνους για την υγεία των παιδιών. Αποφύγετε το κόκκινο, το βαθύ πράσινο και μπλε και το σκούρο πορτοκαλί, γιατί έχει παρατηρηθεί ότι μεγάλες επιφάνειες με τέτοια χρώματα προκαλούν εκνευρισμό, αλλά και φόβο. Πολύ καλή επιλογή είναι το ανοιχτό πορτοκαλί, που επενεργεί θετικά στη διανοητική ανάπτυξη και προκαλεί ενθουσιασμό. Το ροζ, το γαλάζιο, το λιλά και το σομόν δημιουργούν ηρεμία, το ανοιχτό πράσινο προσφέρει ήρεμο ύπνο, ενώ το ανοιχτό κίτρινο φωτίζει το χώρο και φτιάχνει τη διάθεση, αφού συνδέεται με τη χαρά και την ευτυχία.

Ας δούμε, όμως, τι άλλο μπορείτε να προσθέσετε τώρα στο δωμάτιο του παιδιού:

•Διακοσμητικά τοίχου σε γεωμετρικά σχήματα και διάφορα χρώματα, τα οποία αποτελούν έναν εύκολο τρόπο εκμάθησης.

•Η δημιουργία μιας τοιχογραφίας με πλήθος από στοιχεία (π.χ. ζώα, φυτά, πουλιά, ψάρια, ήρωες παραμυθιών, κ.ά.) δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τους τοίχους δημιουργικά, αφού έτσι θα αποτελούν ένα όμορφο σκηνικό στα ατέλειωτα παιχνίδια και τις ιστορίες τους. Άλλωστε, τα παιδιά λατρεύουν τις εικόνες και οι εικόνες κινητοποιούν τη φαντασία τους.

•Τις πρώτες ζωγραφιές των παιδιών σε κορνίζα. Είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να βοηθήσετε το παιδί σας να πιστέψει στον εαυτό του, αφού έτσι θα εκφράζετε την εκτίμησή σας για τα προσωπικά του επιτεύγματα. Αντί για άλλα διακοσμητικά, χρησιμοποιείστε τα έργα του παιδιού για να ομορφύνετε το χώρο του.

•Βάλτε ένα χαμηλό τραπεζάκι με καρεκλίτσες για δημιουργική απασχόληση. Σ’ αυτό θα μάθουν να κάθονται και να ασχολούνται με στατικές δραστηριότητες, που ενισχύουν την προσοχή και την αυτοσυγκέντρωση. Εκεί θα μπορούν να ζωγραφίζουν, να απασχολούνται με δημιουργικά υλικά, να ξεφυλλίζουν τα πρώτα τους βιβλία, να παίζουν παιχνίδια με κάρτες και να φτιάχνουν παζλ. Με το χαμηλό τραπεζάκι τα παιδιά θα προετοιμαστούν κατάλληλα και για το σχολείο.

•Τοποθετήστε περισσότερα κουτιά αποθήκευσης και ταξινόμησης, για να μάθει να τοποθετεί τα πράγματά του σωστά.

Πηγή: yeskid.gr