banner ad

ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ,ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ!

. December 27, 2012 . 0 Comments

634903919072764468KoronaΚάθε χρόνο, οι μέρες των Χριστουγέννων δημιουργούν ένα γιορτινό κλίμα αγάπης και ζεστασιάς στις καρδιές μας! Αυτό εκφράζεται από τα φώτα στους δρόμους και τις πλατείες της πόλης, τα στολίδια στο σπίτι και το δέντρο αλλά φτάνει και μέχρι το γιορτινό, επίσημο τραπέζι των Χριστουγέννων, με την κατάλληλη ατμόσφαιρα και όλους τους συγγενείς μαζεμένους γύρω από αυτό!

Σήμερα οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι λαμπερές, γοητευτικές και δελεαστικές! Ξενύχτια σε νυχτερινά κέντρα είναι συχνά ο τρόπος διασκέδασης. Συνήθειες από διαφορετικές χώρες, υιοθετούνται και παλιές δικές μας παραδόσεις αλλάζουν ή χάνονται στον χρόνο. Παγκοσμίως, οι διατροφικές συνήθειες διαφέρουν και διαμορφώνονται ανάλογα με τις περιστάσεις, αν και η ζεστή, οικογενειακή και γιορτινή ατμόσφαιρα κυριαρχεί σε κάθε χριστουγεννιάτικο γεύμα. Ας κάνουμε λοιπόν μια βόλτα στον κόσμο, μαθαίνοντας για τις τροφές που συνηθίζουν να καταναλώνονται τη μέρα των Χριστουγέννων!

Στη Βρετανία και την Ιρλανδία συνηθίζεται η κατανάλωση ψητής γαλοπούλας, πάπιας ή χήνας, με πλούσια γέμιση από ξηρούς καρπούς, ψητές πατάτες και λαχανάκια Βρυξελλών, σως από κόκκινα μούρα (κράνμπερις), λουκανικάκια τυλιγμένα με μπέικον ή κρεατόπιτα. Παραδοσιακό επιδόρπιο για τις γιορτές είναι η πουτίγκα με σταφίδες, ξηρούς καρπούς, κεράσια και φλεγόμενο μπράντι για καλή τύχη ενώ μέσα έχουν έθιμο να κρύβουν ένα ασημένιο νόμισμα. Επιρροές από το παραδοσιακό βρετανικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, συναντάμε και στον Καναδά και τις ΗΠΑ.

Και στην Αυστραλία, παρουσιάζονται παρόμοιες συνήθειες με την Αγγλία, αλλά επειδή εκεί τα Χριστούγεννα είναι καλοκαίρι, το κρέας – συνήθως πρόκειται για ζαμπόν, γαλοπούλα, κοτόπουλο – σερβίρεται κρύο. Συχνά κάνουν μπάρμπεκιου, με θαλασσινά και φρούτα εποχής όπως μάνγκο και κεράσια.

Στη Γαλλία και σε πολλές γαλλόφωνες χώρες, τα παραδοσιακά ρεβεγιόν (réveillons), είναι ένα μεγάλο σε διάρκεια γεύμα ή ένα πάρτυ. Τα πιάτα που συνηθίζεται να καταναλώνονται είναι ειδικά για την περίπτωση. Για παράδειγμα, τα ορεκτικά μπορεί να περιλαμβάνουν αστακούς, στρείδια, μύδια ή το γνωστό foie gras. Παραδοσιακό πιάτο αποτελεί η ψητή γαλοπούλα γεμιστή με κάστανα η πίτες γεμιστές με χοιρινό κιμά, ενώ συνήθη συνοδευτικά ποτά είναι τα αφρώδη κρασιά και η σαμπάνια.

Στη Γερμανία, το γεύμα συνήθως περιλαμβάνει ψητή χήνα, σαλάτα με ζυμαρικά, άσπρα λουκάνικα, διάφορα είδη ψωμιού (πχ με φρούτα και άλλα υλικά), αμυγδαλωτά γλυκά. Μία κυρίαρχη παράδοση είναι οι Χριστουγεννιάτικες αγορές, όπου μαγειρεύονται υπαίθρια παραδοσιακά φαγητά και γλυκά και καταναλώνεται αρωματικό ζεστό κρασί (Glühwein).

Στις Κάτω Χώρες, παρουσιάζονται πιο γκουρμέ συνήθειες, με επιρροές από την Ινδονησία, παλιά αποικία της Ολλανδίας. Η οικοδέσποινα έχει ετοιμάσει ψιλοκομμένα λαχανικά, διάφορα κρεατικά, ψάρια, γαρίδες, σαλάτες και σάλτσες. Οι καλεσμένοι διαλέγουν τα υλικά που προτιμούν και κάθονται σε μικρές παρέες, όπου σοτάρουν μόνοι τους τα υλικά, προσθέτουν μπαχαρικά και δημιουργούν το πιάτο που τους αρέσει. Σε πιο παραδοσιακά γεύματα προτιμούν ροσμπίφ, πάπια, κουνέλι, φασιανό ή χοιρομέρι.

Στο Μεξικό, ο καιρός είναι καλοκαιρινός και το γεύμα είναι πιο ελαφρύ και πλούσιο σε σαλάτες με παντζάρια, μπανάνες, φιστίκια και φρούτα, όπως λάιμ, πορτοκάλια, τροπικά φρούτα.

Στην Ιαπωνία, παρόλο που οι περισσότεροι δεν είναι χριστιανοί, γιορτάζουν τα Χριστούγεννα. Το σύνηθες χριστουγεννιάτικο γεύμα είναι ψητό ή παναρισμένο τηγανιτό κοτόπουλο, παναρισμένες τηγανιτές πατάτες και πίτες. Για επιδόρπιο προτιμάται το κέικ με φρούτα και σαντιγί.

Στη Νότια Αφρική, συνηθίζεται το υπαίθριο γεύμα με γουρουνόπουλο, γαλοπούλα, ή ροσμπίφ, κρεατόπιτες, ρύζι με σταφίδες και πουτίγκα από δαμάσκηνο.

Αναλύοντας τα παραπάνω, φαίνεται φυσικό στις χώρες με πιο κρύο κλίμα να υπάρχει περισσότερη κατανάλωση κρέατος, λιπαρών σαλτσών και γλυκών. Στο δικό μας γλυκό, μεσογειακό κλίμα όμως, η καλύτερη επιλογή είναι η παραδοσιακή κρητική κουζίνα που συνδυάζει την κατανάλωση κρέατος –με μέτρο πάντοτε – με άγρια χόρτα, παξιμάδι, μυζήθρα, πλούσιες σαλάτες με ελαιόλαδο, σπιτικά γλυκά φτιαγμένα με αγνά υλικά και φυσικά, κόκκινο κρασί.

Προετοιμάστε λοιπόν το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, με τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά πιάτα του, το κόκκινο κρασί, δημιουργήστε την κατάλληλη γιορτινή ατμόσφαιρα, και αφήστε τους αγαπημένους σας να το απολαύσουν!

Ευχές για χαρούμενες και γεμάτες αγάπη γιορτές, με πολλές ευχάριστες εκπλήξεις!

Πηγη: diatrofi.gr

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Category: ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *