ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΟΝ ΤΥΜΦΡΗΣΤΟ

Date

Ξεκινώντας από το Καρπενήσι, γνωρίζουμε το φημισμένο Βελούχι και τις ομορφιές της Ευρυτανικής φύσης.

Με αφετηρία το Καρπενήσι, πρωτεύουσα του νομού Ευρυτανίας και μια από τις ωραιότερες πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, σχεδιάσαμε το οδοιπορικό μας στο επιβλητικό ορεινό συγκρότημα του Τυμφρηστού.

Νωρίς το πρωί ανεβήκαμε στο χιονοδρομικό κέντρο, στη θέση «Διαβολότοπος». Από εδώ απολαύσαμε την ηρεμία του τοπίου και τη μαγευτική θέα, την ώρα όπου ο ήλιος είχε αρχίσει πλέον να φωτίζει τη χιονισμένη κορυφή του Τυμφρηστού, το φημισμένο Βελούχι (υψόμετρο 2.315). Αφήνοντας πίσω μας το χιονοδρομικό κέντρο, ξεκινήσαμε τη διαδρομή μας γύρω από τον Τυμφρηστό.

Στις δυτικές πλαγιές του συναντήσαμε το Στένωμα, το Παυλόπουλο και την Παππαδιά, χωριά με θέα στις κορυφές των Αγράφων.

Στους Δομιανούς, παραδοσιακό χωριό με πετρόχτιστα σπίτια και λιθόστρωτους δρόμους, επισκεφθήκαμε τη μονή της Παναγίας.

Στη συνέχεια, αφού περάσαμε από την Αγία Παρασκευή, οικισμό με παραδοσιακό νερόμυλο, φτάσαμε στην Αγία Τριάδα, γραφικό χωριό στους βόρειους πρόποδες του Τυμφρηστού, όπου αφθονούν τα τρεχούμενα νερά και τα έλατα. Κοντά στο χωριό λειτουργεί το ονομαστό εργοστάσιο εμφιαλώσεως νερού «Βελούχι».

Αρχίζοντας πλέον τη διαδρομή μας κοντά στους ανατολικούς πρόποδες του Τυμφρηστού, είδαμε το χωριό Άγιος Χαράλαμπος και το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, κοντά στη διασταύρωση προς τη Φουρνά. Μετά τη «Σαρακατσάνικη Στάνη» και την περιοχή της σήραγγας Τυμφρηστού επισκεφθήκαμε τα χωριά Άγιος Νικόλαος και Μυρίκη.

Η Καλλιθέα, στη συνέχεια της διαδρομής μας, δικαίωσε την ονομασία της με την εξαίρετη θέα της στο Καρπενήσι. Τέλος, ο λόφος του Αγίου Δημητρίου, με την ομώνυμη εκκλησία στην κορυφή του, μας έδωσε τη δυνατότητα να θαυμάσουμε το Καρπενήσι από κοντά.

Είναι βέβαιο ότι η περιήγηση στο υπέροχο φυσικό ανάγλυφο του Τυμφρηστού, όπως και στις υπόλοιπες περιοχές του νομού Ευρυτανίας, θα σας προσφέρει απλόχερα όμορφες εικόνες και μοναδικές συγκινήσεις.

Πηγή: diakopes.gr

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα