ΠΩΣ ΘΑ ΧΑΣΕΤΕ ΤΑ ΚΙΛΑ ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ

dieta-ghimpele-630x419Το μυστικό είναι να ακολουθήσετε μια υποθερμιδική διατροφή

Οι γιορτές περάσανε και σύμφωνα με στατιστικές έρευνες συνήθως μας αφήνουνε ως «δώρο» 1,5 με 2 κιλά επιπλέον.Οι μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς περιλαμβάνουν πολλά γλυκά, όπως μελομακάρονα, δίπλες και κουραμπιέδες, αλλά και τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, αφού τα γεύματα περιλαμβάνουν κυρίως κόκκινο κρέας και μάλιστα χοιρινό. Τις μέρες αυτές παρατηρείται και αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.

Επομένως οι μέρες που ακολουθούν τις γιορτινές θα πρέπει ουσιαστικά να έχουν ένα διορθωτικό χαρακτήρα. Στόχος τους είναι λοιπόν να χαθούν τα κιλά που προστέθηκαν, να αντισταθμιστεί η αυξημένη πρόσληψη των κορεσμένων λιπαρών οξέων και του αλκοόλ.

Ξεκινώντας με την απώλεια βάρους, θα πρέπει να ακολουθηθεί μια διατροφή υποθερμιδική. Δηλαδή μια διατροφή που θα περιέχει χαμηλότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεται ένας οργανισμός έτσι ώστε να προκύψει αρνητικό θερμιδικό ισοζύγιο και να υπάρξει απώλεια βάρους. Δεν πρέπει βέβαια να φτάσουμε στο αντίθετο άκρο με δίαιτες ιδιαίτερα εξαντλητικές, γιατί έτσι μόνο περισσότερα προβλήματα μπορούν να δημιουργηθούν. Χρειάζεται υπομονή για να χαθούν σωστά, τα κιλά που προστέθηκαν.

Για να αντισταθμιστεί η αυξημένη πρόσληψη των κορεσμένων λιπαρών οξέων, τα οποία ευθύνονται για την αύξηση της «κακής» χοληστερόλης (LDL) θα πρέπει να αυξήσουμε την πρόσληψη των αντιοξειδωτικών και να μειώσουμε την πρόσληψη των ζωικών λιπαρών. Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή παίζει και η άσκηση. Επομένως από την μια πλευρά αυξάνουμε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, που είναι κύριες πηγές αντιοξειδωτικών, και από την άλλη μειώνουμε την πρόσληψη των τροφών που είναι πλούσιες σε ζωικά λίπη.

Τροφές που περιέχουν ζωικά λιπαρά είναι το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, αρνί, χοιρινό κα οι κιμάδες τους), τα τυριά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, το ζωικό βούτυρο και βέβαια φαγητά που περιέχουν κρυμμένα όσα προαναφέραμε (π.χ. κέικ, πίτες, πάστες κ.α.). Βέβαια δεν θέλουμε να αποκλείσουμε από τη διατροφή μας τελείως τα παραπάνω τρόφιμα αλλά να τα καταναλώνουμε με μέτρο.

Συνοψίζοντας λοιπόν, μερικές διατροφικές οδηγίες που πρέπει να ακολουθηθούν είναι οι εξής:

– Κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως.
– Περιορισμός της κατανάλωση κόκκινου κρέατος 1-2 φορές την εβδομάδα.
– Κατανάλωση ημίπαχων γαλακτοκομικών προϊόντων αντί για πλήρη.
– Περιορισμός της κατανάλωσης του αλκοόλ.
– Κατανάλωση ψαριών τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα.
– Κατανάλωση όσπριων και «λαδερών» 2-3 φορές την εβδομάδα.
– Επιλογή κίτρινων τυριών που είναι χαμηλά σε λιπαρά αντί για τα κανονικά.
– Δεν πρέπει να γίνεται υπερκατανάλωση στο τυρί φέτα.
– Περιορισμός των αυγών σε 1-2 την εβδομάδα.
– Περιορισμός τροφίμων που περιέχουν αυγά και ζωικό λίπος.
– Χρήση ελαιολάδου στην μαγειρική.
– Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε το ζωμό κρέατος ή κύβους στην μαγειρική.

Πηγή: iator.gr